Annons:

Så mycket innebär skattehöjningen för din plånbok –

Anders Henriksson (S) är ordförande i regionstyrelsen. Foto: Socialdemokraterna

Så mycket innebär skattehöjningen för din plånbok – "Inte en panikåtgärd"

Länsunionen tänker höja skatten med 49 öre. För en person med en inkomst på 25 000 kronor innebär det ett ökat skattetryck med cirka 140 kronor i månaden.
– Förslaget är inte enkelt att lägga, men alternativet hade varit ännu svårare att hantera. Ska vården kunna fortsätta att utvecklas och hålla en hög kvalitet i hela länet krävs det en inkomstförstärkning, säger Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Annons:

I morse gav Länsunionen beskedet om en drastisk skattehöjning på Barometerns debattsida. Höjningen på 49 öre ger en ökad intäkt på 250 miljoner kronor och regionen får därmed en av Sveriges högsta skattesatser. 

– Behoven av sjukvård minskar inte, snarare tvärtom. I Kalmar län kommer antalet invånare över 80 år att öka med hela 49 procent fram till 2030, medan antalet personer som arbetar endast kommer att öka med en procent. Detta kommer att innebära högre krav på vår gemensamma sjukvård. De medel som skattehöjningen tillför ska i huvudsak stärka budgeten i hälso- och sjukvården, säger Christer Jonsson (C), regionråd, i ett pressmeddelande. 

Missar budget med över 300 miljoner

Sjukvården i länet har dragits med enorma underskott under en längre tid. I år pekar prognosen på minus 322 miljoner kronor. 

Regionen ser behov av "stärkt finansiering för att klara den nödvändiga kompetensförsörjningen, att möta den snabba medicinska utvecklingen och för att ha råd att göra de investeringar som är helt nödvändiga för att kunna erbjuda invånarna den bästa tänkbara vårdkvaliteten". 

Man lägger också ett förslag om ett generellt effektiviseringskrav på en procent i hela organsisationen, vilket motsvarar 80 miljoner kronor. Vad det får för effekt är förstås svårt att säga sett till den obefintliga budgetdisciplin som finns i dag.

– För att ta ansvar vill vi kombinera skattehöjningen med ett generellt effektiviseringskrav på en procent i hela organisationen. Därutöver föreslår vi en genomlysning av administrationen för att hitta ytterligare effektiviseringar, säger Pierre Edström (L), regionråd. 

"Läggs inte som en panikåtgärd"

Region Kalmar har, trots avvikelserna inom budgeten, gått med plus i 13 år i rad. Senast skatten höjdes var 2014. 

– Förslaget att höja skatten läggs inte som en panikåtgärd utan med ett utgångsläge som på många sätt är starkt. Regionen har under tretton år gått med överskott och haft oförändrad skattenivå sedan 2014. Flera andra regioner har däremot höjt skatten under denna period och fler väntas göra det inför kommande år, exempelvis Jämtland, Östergötland och Halland, säger Anders Henriksson.

Regionfullmäktige fattar det definitiva beslutet i mitten av november. 

Fakta

250 miljoner kronor motsvarar kostnaderna för bland annat detta:

  • Knappt 200 läkare

  • Drygt 450 sjuksköterskor

  • Omkring 50 % av Medicinkliniken i Kalmar

  • Omkring 75 % av Oskarshamns sjukhus

  • Omkring 50 % av Psykiatriförvaltningen

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt