Annons:

Nytt parti lanseras i Sverige – vill värna muslimer

Ett nytt politiskt parti siktar på riksdagen 2022. Foto: MostPhotos

Nytt parti lanseras i Sverige – vill värna muslimer

Ett nytt parti kommer att ställa upp i riksdagsvalet 2022. Det handlar om Partiet Nyans – vars största frågor är islamofobi, integration och bostadsbrist.
Ett av partiets krav är att muslimer ska klassas som en av Sveriges officiellt erkända minoriteter.

Annons:

Nyligen höll Partiet Nyans lanseringskonferens i Göteborg. Partiet är något helt nytt på den politiska kartan i Sverige. 

Mikail Yüksel, som uteslöts ur Centerpartiet på grund av samröre med den turkiska och fascistiska organisationen Grå vargarna, är initiativtagare till partiet. 

Nyans har ett 50-tal medlemmar och siktar på att ta sig in i riksdagen redan 2022.

– Det är inte alls omöjligt för oss att ta oss in i riksdagen i nästa val, till exempel via valkretsen i Malmö. För att komma in i fullmäktige i Göteborg krävs 8 000 röster. Det kan vi klara, säger Mikail Yüksel till Dagens Nyheter. 

Partiet siktar också på att ta sig in i kommunfullmäktige i bland annat Växjö. 

Vill se Kaplan som partiledare

Partiet Nyans har två nyckelkrav: Att islamofobi ska få en egen brottsrubricering och att muslimer får en minoritetsställning i grundlagen. 

– I likhet med samer, romer, judar, sverigefinnar och tornedalingar, säger Yüksel.

Under lanseringsmötet sa Mikail Yüksel – efter en publikfråga – att Nyans inte är för månggifte eller sharialagar i Sverige. 

Två andra viktiga frågor för partiet är bostadsbristen och att invandrare lär sig svenska. 

– Alla som kommer till Sverige ska uppmanas att lära sig svenska så pass bra att de kan stå upp för sina rättigheter och vara delaktiga i samhället utan att behöva hjälp från andra.

Mikail Yüksel har inga planer på att bli partiledare, men skulle gärna se Mehmet Kaplan i den rollen. Kaplan var miljöpartistisk bostadsminister men avgick efter att det framkommit att han varit på middag med Grå vargarna. Yüksel ser också gärna att Yasri Khan – som lämnade alla uppdrag i Miljöpartiet efter att ha vägrat ta en kvinnlig reporter på TV4 i hand – engagerar sig i partiet.

Sågar chanserna

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson tror att Partiet Nyans får svårt att nå målen.

– Det som Nyans hittills sagt om sig självt faller in under det som man inom statsvetenskapen brukar beskriva som en form av klientilism. Det är en vanlig relation väljare-partier i många politiska kulturer. Mycket talar emot att det skulle gå att etablera ett sådant parti i Sverige, om inte tillräckligt många med ett visst intresse bor på en viss plats. Möjligen kan de ha viss potential i storstäderna, säger han till DN.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt