Annons:

DH AVSLÖJAR: Nya systemet blir rena jackpoten för Hultsfred

Nya kostnadsutjämningssystemet blir ett rejält lyft för Hultsfred kommun. Foto: Ossian Mathiasson

DH AVSLÖJAR: Nya systemet blir rena jackpoten för Hultsfred

Tidigare har det talats om att det nya kostnadsutjämningssystemet mellan landets kommuner skulle ge Hultsfred runt 24 miljoner kronor ytterligare. Nu står det klart att det blir betydligt mer än så. Totalt kommer landets rikaste kommuner tillskjuta 72 miljoner till kommunkassan i Hultsfred.

Annons:

Det kan Dagens Hultsfred berätta idag sedan vi tagit del av interna dokument i budgetarbetet. Kostnadsutjämningen ger hela 34 miljoner mer än vad kommunen prognosticerat i augusti och totalt stärks kommunkassan med 72 miljoner nästa år genom utjämningssystemet.

Det är 37 miljoner mer än vad kommunen haft med i sitt budgetförslag för 2020. 

"Klang och jubel"

Oppositionsrådet Tomas Söreling är nöjd med att regeringen tagit till sig av den mångåriga kritiken från landets mindre kommuner.

”Detta innebär en betydligt bättre fördelning som gynnar vår kommun. Det är cirka tio miljoner bättre än vad de aviserats innan. Den S-ledda regeringen har med stöd av C och L gått från ord till handling när det gäller att satsa på landsbygdskommunerna. Det här är klang och jubel för en kommun som vår när vi får detta besked. Frågan är vad KD och M kritiserar nu? Vi är glada när staten lyssnar så detta är välkommet för Hultsfreds kommun”, skriver han i en kommentar till Dagens Hultsfred.

Fakta

Kommunalekonomisk utjämning

Systemet för kommunalekonomisk utjämning ska skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och landsting i landet att kunna tillhandahålla sina invånare likvärdig service oberoende av kommuninvånarnas inkomster och andra strukturella förhållanden. Skillnader i kommunalskatt ska därmed i huvudsak spegla skillnader i effektivitet, service- och avgiftsnivå och inte bero på skillnader i strukturella förutsättningar.

Utjämningssystemet har diskuterats under lång tid och kommer att förändras 2020. 

Källa: Regeringen

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt