Annons:

Nämnden säger nej till fler tjänster:

Socialnämnden vill inte betala för andra kommuners ökning, säger Per-Inge Pettersson och Jonny Bengtsson.

Nämnden säger nej till fler tjänster: "Vill inte betala andras ökningar"

En ökning av antalet tjänster med 0,5 tjänst för familjerådgivningen säger socialnämnden nej till. Detta eftersom kommunen haft ett minskat antal ärenden. 
– Vi vill inte betala andra kommuners ökning, säger Jonny Bengtsson (S), vice ordförande.

Annons:

Familjerådgivningen har Hultsfreds kommun gemensamt med Västervik, Oskarshamn och Vimmerby kommun.

Hultsfred har, baserat på invånarantal, lägst kostnad för samarbetet och också överlägset färst antal ärenden. Under 2019 hade Västervik 98 ärenden, Oskarshamn 50, Vimmerby 39 och Hultsfred 17.

Medan antalet ärenden ökar i både Västervik och Vimmerby sjunker de i Oskarshamn och Hultsfred. Nu vill Hultsfreds kommun inte vara med och betala för en utökning av antalet tjänster. 

– Verksamhetschefen för familjerådgivningen har yrkat på att öka tjänsteandelen med 0,5 tjänst. Vi köper in den här tjänsten från Västervik, som är anställningskommun. Med tanke på att vi inte har det stora behovet, så vänder vi oss emot ökad bemanning. Det skulle innebära en ökad kostnad för oss och nu har vi gjort ett politiskt ställningstagande, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

"Sätter ned foten"

2017 låg antalet ärenden i kommunen på 19, året därpå 23 och förra året 17. 

– Kommunen har inte haft ett ökat behov, snarare ett minskat antal ärenden och vi vill inte betala för att de andra har ökat. Vi vill poängtera att det är ett bra samarbete vi har, men vi vill inte betala för andra kommuners ökning.

En förening för familjerådgivning har föreslagit att det ska vara en tjänst per 25 000 invånare. Det skulle ge 3,74 tjänst. Nu är det 1,5 årsarbetare i alla fyra – något som alltså har föreslagits ska bli två årsarbetare. 

– Men vi säger nej till den här utökningen från socialnämndens sida.

Västervik nyttjar 48 procent av de nuvarande tjänsterna. Oskarshamn nyttjar 24,5 procent, Vimmerby 19,1 och Hultsfred 8,4. Men Hultsfred betalar för 15 procent. Under 2019 innebar det 116 000 kronor för Hultsfreds del.

– Då är det inte konstigt att vi behöver agera. Nu sätter vi ned foten, säger Jonny Bengtsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt