Annons:

Moderaterna vill låta folket äga mer skog

Carl-Wiktor Svensson och hans Moderaterna har presenterat ett nytt markförsäljningsprogram för Sveaskog. Foto: Privat

Moderaterna vill låta folket äga mer skog

Moderaterna vill sälja 20 procent av statliga Sveaskogs produktiva skogsmark till enskilda skogsägare.
”Genom att sälja många mindre skogsegendomar i hela landet stärker vi förutsättningarna att bo och verka på landsbygden”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande. 

Annons:

Sverige har i dag över 300 000 enskilda skogsägare och Moderaterna vill att antalet skogsägare ska bli ännu fler.

Moderaterna vill genomföra ett nytt markförsäljningsprogram för Sveaskog som handlar om att låta folket äga mer skog. Partiets förslag är att 20 procent av den produktiva skogsmarken säljs till enskilda skogsägare. Sveaskog ägs till 100 procent av svenska staten. 

”Med fler skogsägare som långsiktigt förvaltar sin egen skog kan en hög virkesproduktion kombineras med värnandet av värdefull natur och den biologiska mångfalden”, skriver Moderaterna i pressmeddelandet. 

"Ska säljas i mindre egendomar"

I det nya markförsäljningsprogrammet vill Moderaterna försäkra sig om landsbygdens utveckling och att den enskilde skogsägaren värnas. Moderaterna vill att försäljningen ska ske genom en intresseanmälan. I regel ska alla intressenter få ett erbjudande om att köpa marken efter att den har värderats av en extern mäklare. 

”Vi vill därför att Sveaskogs skogsinnehav ska säljas i många mindre egendomar, så att människor i hela landet har möjlighet att köpa, äga och långsiktigt förvalta skogen till nytta för sig själva, samhället och miljön”, skriver Moderaterna. 

"Hög tid att staten köper mindre"

Förslaget om att sälja delar av Sveaskog initierades efter att den nationella partistämman biföll Moderaterna i Kalmar läns motion om utförsäljning.

”Det här förslaget skulle inte bara skapa fler jobb, högre skogsproduktion och mer biologisk mångfald. Det skulle också skapa bättre förutsättningar för det kommunala och regionala BNP-utvecklingen. Det är hög tid att staten köper mindre och säljer mer av sitt skogsinnehav för att på så vis gynna landsbygden”, säger Carl-Wiktor Svensson (M), som skrev motionen för några år sedan.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt