Annons:

Du får vägar för 500 – en Stockholmare för 70 000

Infrastrukturen i Kalmar län prioriteras inte av regeringen. Foto: Arkivbild

Du får vägar för 500 – en Stockholmare för 70 000

Svenska Handelskammaren har tittat på hur pengarna till infrastrukturen fördelas mellan landets regioner. Rättvist är ett omdöme som är mycket svårt att använda i sammanhanget. Mellan invånarna i Stockholm och Kalmar län skiljer det 13 900 procent.

Annons:

Den nationella planen mellan 2018-2029 ger infrastruktur i Kalmar län för 500 kronor per person. Stockholmarna får vägar och järnvägar för 70 400 kronor. En chockerande skillnad som motsvarar 13 900 procent.

Svenska Handelskammaren har tittat på det faktiska utfallet och det ser något bättre ut. Där ligger rikssnittet på 24 300 kronor per person. Kalmar län ligger på 5 900 och Stockholm på 56 800. Att Kalmar ligger i botten är mycket vanligt och bara Jämtland och Gotland får mindre pengar.

– Det blir mer och mer uppenbart hur eftersatt infrastrukturen i Kalmar län är. Vi är strukturellt missgynnade när staten förmedlar pengar till underhåll och nysatsningar. Det är dags att göra allvar av den slitna frasen Hela Sverige ska leva. En sådan här snedfördelning av de allmänna medlen är inte acceptabel, kommenterar Karin Helmersson (C), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande.

– Vi i Kalmar län får mindre än en tiondel mindre än vad stockholmarna får om man slår ut det per invånare och det är helt orimligt", säger Laila Naraghi, socialdemokratisk rikdagsledamot i länet.

Naraghi menar att ett större samarbete krävs bland politikerna i den sydöstra delen av landet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt