Annons:

Oenig nämnd sa nej till Råsbackens padelsatsning:

Lennart Davidsson förklarar varför han röstade nej till satsningen. Foto: Ossian Mathiasson

Oenig nämnd sa nej till Råsbackens padelsatsning: "Ser fram emot en överklagan"

Game, set, 6-4. Nä, det är inget padelset – utan resultatet av voteringen i miljö- och byggnadsnämnden. Kristdemokraterna och Socialdemokraterna säger nej till Simon Råsbackens tilltänkta padelsatsning på Hultsfredshusområdet.
– Det är vägen som är käpphästen, säger Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i nämnden.

Annons:

Den gemensamma miljö- och byggnadsnämnden för Hultsfred och Vimmerby sätter stopp för Simon Råsbackens padelsatsning i Hultsfred. Frågan var uppe på det senaste nämndsammanträdet och oenigheten var stor.

Frågan voterades och Moderaterna samt Centerpartiet röstade för. Men det räckte inte, då både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna var emot. Voteringen slutade som ett padelset: 6-4.

– Vi sa nej för att trafiksäkerheten inte är tillräckligt utredd. I ansökan ska han bedriva en verksamhet för både ungdomar och äldre och att då ta sig igenom ett industriområde för barn och ungdomar är inte förenat med en genomtänkt verksamhet, säger Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i nämnden. 

Var det självklart för er?

– Vi har inget emot padelhallar, men det här var i ett stort industriområde. Det kan jag inte gå med på. I ansökan skriver han att han ska släppa in ungdomar och det här är för storindustri. Om han tycker det är fel, så ser jag fram emot att han överklagar så får han det prövat.

Hur ser du på att både Moderaterna och Centerpartiet sa ja?

– Vi har olika tolkningar av det hela.

Hur känns det att vara med och stoppa företagande?

– Jag har varit med i politiken i ett antal år och det här är tilltänkt som storindustriområde. Har vi då storindustriområde som är tänkt för industrin, då ska man inte ge bort den möjligheten. Om företag skulle vilja komma dit, så skulle det kunna ställa till det. Tjänstemännen säger också nej.

Är den aspekten verkligen rimlig att väga in?

– Den viktigaste aspekten är trafiksäkerheten. Händer det en olycka där är kommunen ansvarig och då kan det bli skadeståndsanspråk och så vidare. Jag är samtidigt mån om att vi får hit industrier och att det händer saker. Har vi då ett storindustriområde måste vi få industrier till det området. Vi har Batteriet (tidigare Vartaområdet), som kan vara mer lämpligt för en sån här verksamhet. Där finns väganslutningar, cykelnvägar och är nära till bostäder. Jag tycker inte att det kan hänga på ett par kronor i etableringskostnad om man väger det mot att vi får en olycka där och någon förolyckas. Det går inte att sätta en prislapp på det och då riskerar kommunen skadeståndsanspråk. Jag är inte emot padel, verksamhet eller industri, men så är det. Det borde finnas platser som är mer lämpliga. 

"Hade gått att lösa"

Just trafiksituationen vid Hultsfredshusområdet återkommer Lennart Davidsson till flera gånger.

– Det är inga delade vägbanor, trottoarer eller belysning. Det är egentligen ingen väg, det är en lastningsgata och detaljplanen skulle i sådana fall behöva göras om. Detaljplanen är styrande och storindustri har en större dignitet än vanlig småindustri. Jag har varit med rätt länge och vet vilka problem det kan skapa. Både jag och Bogren (Konny, socialdemokrat, reds.anm.) har varit med länge och kan det här. Men har vi fel får det visa sig.

Padel har blivit otroligt populärt. Tror du ni får kritik för det här beslutet?

– Jag ser fram emot att han överklagar beslutet. Länsstyrelsen har varit med och godkänt detaljplanen, så det ska bli intressant att se hur man tolkar det. Jag kunde inte se någon anledning till att frångå detaljplanen. Det är vägen som är mitt stora problem. Det är inte trafiksäkert helt enkelt. När det gäller andra padelbanor vi godkänt är det just padelbanor och omklädningsrum. Här var det mer ett familjecentra han tänkt sig och vägen är käpphästen. Han skulle göra de godaste hamburgarna och så vidare, det blir att man lockar mer folk.

Nämndens ordförande, Niklas Gustafsson (M), säger så här om beslutet.

– Jag röstade för ett tillfälligt bygglov. Jag vill stötta de som vill dra igång företag. Industrilokalerna står ändå tomma och vi bedömde att det var lämpligt. Man hänvisade till trafiksituationen, men lokalen står tom och jag såg att den biten hade gått att lösa. 

Hur känns det att projektet stoppas?

– Det ligger inte i linje med Moderaternas politik, så jag tycker det är tråkigt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt