Annons:

Henrik och Anton går för klassikern – kör Vasaloppet: ”Har mycket pannben”

Henrik Hjärne och Anton Rollborn kör sitt första Vasalopp på söndag. Foto: Linus Johansson

Henrik och Anton går för klassikern – kör Vasaloppet: ”Har mycket pannben”

Polarna Henrik Hjärne och Anton Rollborn siktar på att klara av den svenska klassikern. På söndag kör de båda Vimmerbyborna Vasaloppet för första gången.
– Vi har inte åkt så mycket skidor, men vi har mycket pannben och får lita till det, säger Henrik Hjärne.

Annons:

Det är ungefär ett år sedan som Henrik Hjärne och Anton Rollborn tog beslutet att försöka sig på att göra en svensk klassiker. I klassikern ingår Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

–  Vår kompis Pontus Holm åkte Vasaloppet förra året och han och hans pappa skulle göra klassikern tillsammans. Då tänkte vi att vi hakar på det. Ett mål är att slå Pontus tid från förra året (10:55:31), säger Henrik Hjärne.

– Det gick väldigt fort när vi tog det här beslutet, fyller Anton Rollborn i med ett skratt.

Bara Vasaloppet kvar

Henrik Hjärne, som kommer från Lönneberga och har bott i Målilla, bor numera i Vimmerby. Han är den av de två som har kommit längst i jakten på en svensk klassiker och det är bara en målgång i Vasaloppet som saknas för att den ska bli komplett. Rumskullakillen Anton Rollborn, som nu bor i Vimmerby, har Vasaloppet och Vätternrundan kvar. Vansbrosimningen och Lidingöloppet genomförde de båda i somras.

– Det känns inte bra att vara efter. Jag skulle också börjat med Vätternrundan, men tyvärr var jag sjuk då, säger Anton Rollborn.

”Hur svårt kan det vara?”

Just sjukdom är något som har oroat både Anton och Henrik inför Vasaloppet. När vi träffade dem i onsdags var båda lite krassliga, men det ska inte stoppa dem på söndag.

Någon större mängd skidåkning har det inte blivit inför kraftprovet.

– Jag har kanske åkt tio mil i hela mitt liv. Förra året köpte jag ett par begagnade skidor och åkte fem kilometer på dem då. Men vi har ganska bra grundfysik och är vältränade även om vi inte har åkt så mycket skidor, säger Henrik Hjärne.

– Vi har inte insett förrän i dag (läs: onsdags) att det är på riktigt. Det har varit likadant de andra loppen och det har gått bra då. Hur svårt kan det vara? Så länge man håller sig frisk är det lugnt, säger Anton Rollborn.

”Hetsar varandra”

Exakt hur det kommer att kännas på söndag har de svårt att föreställa sig.

– Det går nog inte att förbereda sig på hur jobbigt det kommer att bli. Först och främst vill jag bara ta mig i mål, det viktigaste är att klara klassikern, säger Henrik Hjärne.

De båda polarna planerar inte att genomföra loppet tillsammans.

– Vi hetsar varandra rätt mycket så det är nog bra om vi inte åker tillsammans, skrattar Anton Rollborn.

Henrik och Anton är överens om en sak:

– Det kommer att bli en upplevelse.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt