Annons:

EXTREMLOPP KOMMER TILL VIMMERBY I SOMMAR

Tommy Ivarsson och Johan Lilja arrangerar Pioneers Adventure Race Sverige i Vimmerby i början av augusti. Foto: Privat

EXTREMLOPP KOMMER TILL VIMMERBY I SOMMAR

Är du vältränad, uthållig, taktisk och gillar teamarbete kommer det ultimata tävlingsloppet till Vimmerby i sommar.
Pioneers Adventure Race Sverige är en ny tävling med syfte att få fler att testa på den nya sporten.
– Har man några års träningsbakgrund, är genomtränad och har hyfsat koll på karta och kompass så ska man ställa upp, säger Johan Lilja i tävlingsorganisationen för den nya Vimmerbytävlingen.

Annons:

Första helgen i augusti 2019 går startskottet för detta första testrace, som går under namnet Adventure Race (AR), i Vimmerby. Starten av extremloppet går från torget i Vimmerby på fredagskvällen (klockan 20.00) och lag om två till fem deltagare ska därefter ta sig runt en bana på 35 (!) mil till fots, på mountainbike och i kanot innan söndagens målgång på Vimmerby camping (klockan 12.00). 

– Det handlar om en tävling på 40 timmar. Laget ska tillsammans ta sig runt en bana med kontroller där man springer och orienterar, cyklar mountainbike och paddlar kanot. Mitt på banan kommer lagen att genomförs en riktigt häftig klättring. Det är känd klätterklippa i skogen som heter Trollväggen och man ska klättra både upp och ner, säger Johan Lilja. 

Därför kommer de till Vimmerby

Johan Lilja är en del av det svenska laget, Naturkompaniet Pioneers, som har tävlat i sporten i 15-20 år och deltagit i världscupen i många, många år. 

– Vi har under lång tid tänkt att vi ska dra igång en tävling i Sverige så fler lag kan känna på tävlingen, säger Johan Lilja. 

Hur kommer det sig att ni lägger tävlingen i Vimmerby?

– Den ena killen i vårt team, Tommy Ivarsson, kommer från Vimmerby och har sprungit orientering i trakten de senaste 20 åren. Han sa direkt att det är där vi ska lägga tävlingen. Här finns urskogarna och det blir en känsla av att man är ute i världen och tävlar på de stora tävlingarna. 

"Gäller att vara taktisk"

Efter en dryg timmes prolog med kontrollplockande mitt i Vimmerby stad på fredagskvällen fortsätter tävlingen, som ligger på 35 mil, med gång eller löpning, cykling och paddling i 40 timmar. Tävlingen går genom två landskap, tre län och fem kommuner i närheten av Vimmerby.  

– Man växlar mellan att vara till fots eller löpning, cykling och paddling. Man tävlar nonstop och får själv disponera hur mycket man ska sova eller inte sova alls, säger han och fortsätter:

– Från start till mål ska varje lag ta ett antal obligatoriska kontroller, det är en lång orientering som sträcker sig över 40 timmar. Det finns extrakontroller i skogen som har extra mycket poäng. Laget som har tagit flest kontroller med mest poäng vinner. Det gäller att vara smart, orka köra stenhårt och ta de extra kontrollerna. Om man kommer in efter målgång så får laget mycket minuspoäng. 

Just nu har åtta lag anmälts och man kan anmäla sig hela vägen fram till tävlingens start i början av augusti. 

– Vi tror på tio-tolv lag. Från början var vi nöjda med fem lag men intresset har blivit mycket stort. Många av de anmälda lagen har aldrig testat sporten utan det är folk som är duktiga på cykling, löpning, orientering eller paddling. Vi hoppas på att fler lag passar på att testa. 

Vad har du för uppmaning till de som funderar på att anmäla sig?

– Många säger att det är för tufft men det är inte det. Har man några års träningsbakgrund, är genomtränad och har hyfsat koll på karta och kompass så ska man ställa upp. Det är sådana människor som vi vill få in. Det är inte extremt men det gäller att vara taktisk på olika sätt. 

"Tävlar i fem dygn och sover fyra timmar"

När Lilja tävlar på världscupen med sitt lag kan det vara tävlingar på 50 mil där man kör nonstop i sex dygn. 

– De två första dagarna sover vi ingenting, sen börjar man kanske sova en timme och ökar lite mer därefter. Det kan hända att vi tävlar i fem dygn och sover fyra timmar totalt. 

Det låter helt galet, varför utsätter man sig för det? 

– Det är en speciell känsla när har kört en hel natt och gryningen kommer och man är trött. Ganska snabbt tappar man räkningen på vilken dag man är inne på och märker att man är stark ändå. Det är en extremt häftig känsla.

Hur skulle du lägga upp denna tävling om du var med?

– Vi skulle inte sova något och köra järnet, annars är man nog inte med i toppen. Vi tror inte att de snabbaste lagen kommer sova, de andra lagen sover max två timmar. Det gäller att vara taktisk. Vad ska man äta, hur hårt ska man köra, hur ska man packa, vilka kontroller ska man ta? Det är mycket taktiska saker som är viktiga. 

"Man är helt självförsörjande"

Det är inte tillåtet att ta emot hjälp i form av mat från anhöriga utan man får ta med sig all mat under loppets gång. 

– Man är helt självförsörjande. Vi har ett växlingsområde i skogen som man når under första dygnet, dit har vi kört ut lagens väskor som de själva packat med egen mat. Man får ta med sig all mat och man käkar medan man tävlar. Har man tur att passera en pizzeria så kan man käka mat därifrån. 

I världscupen tävlar man alltid i lag om fyra personer men här finns möjlighet att vara mellan två och fem personer. 

– Alla i laget ska stämpla varje kontroll, hålla sig inom synavstånd till varandra och gå i mål tillsammans. Vi använder reglerna från världscupen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt