Annons:

Slut på pizza, chips och godis – med förändrad kosthållning har Simon tappat 13 kilon

Simon Dahl har gjort en ordentlig viktresa nedåt. Foto: Privat

Slut på pizza, chips och godis – med förändrad kosthållning har Simon tappat 13 kilon

Simon Dahl är juniorlandslagsmeriterad och var extremt lovande som ung – ändå kom han inte längre än division ett. Nu har 27-åringen förändrat allt i sitt liv och tappat 13 kilon.
– Jag trodde aldrig att det var möjligt, säger han.

Annons:

Tidigare brydde sig inte Simon Dahl alls om vad han åt. Det var pizza, godis, chips och kakor för jämnan. När han fortfarande spelade på hög nivå, med Vimmerby i division ett, funkade det att äta så. 

Men när han valde att lägga ned elitsatsningen och spela i Virserum utan att träna alls på samma nivå gick han snabbt upp rejält i vikt. 

– Efter sista matchen med Virserum vägde jag över 100 kilo. Jag kände att det inte kunde fortsätta så, säger Simon Dahl. 

Han tog hjälp av Per Ekbjörn och har sedan tappat kilo efter kilo. Nu står vågen på 87,5. 

– Att jag skulle komma ned under 90 kilo trodde jag inte var möjligt. Men jag har fått bra hjälp av Per Ekbjörn och det visade sig att det var vad som krävdes för mig. Han har hjälpt mig fruktansvärt mycket och anpassat det precis efter mina önskemål. Mitt mål var att förbättra min kondition och bara med hans hjälp har jag gått ned fem kilo, säger han. 

Äter sju mål om dagen

Viktuppgången tror han berodde på att matintaget var detsamma som under tiden i Vimmerby även efteråt. 

– Jag gick från sex, sju pass i veckan till noll egentligen, men fortsatte att käka likadant. Det var mycket snabbmat, godis, kakor och allt möjligt. Det har varit en stor del av mitt liv, men det går inte att hålla på så. 

Nu äter han sju mål om dagen. 

– Jag käkar frukost, lunch och middag och så fyra mellanmål. Jag har ju tränat hårt sedan jag var 14,15 år, men aldrig fått några större resultat. Det säger ganska mycket när jag ser resultat på 20 dagar med rätt kost, säger han och fortsätter: 

– Ibland skulle jag vilja flytta tillbaka tiden 15 år och ge mig själv en lavett. Man höftade ganska mycket, det var pizzor och så tryckte jag i mig pasta. Jag förstod inte heller vikten av att få i sig protein. Jag tryckte i mig två ägg och tänkte att det var bra, men då hade jag ändå ett kraftigt underskott. Jag vet ju att jag tränade väldigt hårt som yngre, men jag blandade aldrig in kosten. Nu har jag kombinationen av bra kost och bra träning.

Det enda han tycker är tråkigt är att hans måltider oftast består av exakt samma ingredienser. 

– Jag har två olika lunchalternativ, men jag kör mest råris, kyckling, en tsatsiki på kvarg, grönsaker och spenat. Det är väldigt bra mat, men jag har ätit det två gånger om dagen och börjar bli lite less. Det är inte äckligt, men det är lite tråkigt. Samtidigt vill jag verkligen ge det chansen och då finns det ingen anledning att slarva med det.

"Trott det har varit fejk"

När det gäller träningen har han fokuserat mycket på vad han själv kände att han behöver.

– Konditionen och orken har jag alltid haft problem med. Det har jag haft mycket fokus på. Sedan tror jag att det är viktigt att ha en bra bålstabilitet, med en stark bål kan du vidareutveckla allt annat. Nu har jag kört annorlunda, inte fokuserat på vad jag har kört tidigare eller vad andra kör. Jag har bytt ut fett mot muskler och det är fruktansvärt kul alltså.

Simon Dahl kan jämföra spegelbilder från när han vägde 100 kilo med den nuvarande kroppen. Det är förstås en enorm skillnad.

– Jag har ju sett folk som lägger upp såna här bilder förr, före och efter-bilder. Men jag har alltid tänkt, att det här kan inte vara möjligt. Det måste vara fejk. Men nu är man där själv. 

"Håller mig till en dag i veckan"

Simon Dahl har också fått en tryout med Vimmerby Hockey inför vintern – och hoppas förstås kunna ta en tröja i den tidigare klubben.

– Jag ska visa att jag ska vara med i laget, det är bara att hålla tummarna. Jag känner nog att jag aldrig varit bättre tränad, i och med att jag fått in kosten så pass mycket. Jag kan ångra att jag inte har gjort det här tidigare, men samtidigt har jag gjort det nu och lärt mig otroligt mycket.

Kan du fortfarande unna dig något?

– Ja, men det kan jag. Jag har en ätdag i veckan, sedan går det ju inte att bara mosa på då heller. Men jag har tagit några pizzor och någon öl också, men jag har hållit mig till en dag i veckan. Jag känner inte heller sockerbehovet som jag gjorde förr. Det känns som att jag har blivit avberoende, det kan stå chips och godis på bordet hos kompisar, men jag håller mig till min kyckling med kvarg. Det är ett sjukt stort steg för mig och det gör mig gott. Jag känner mig mycket fräschare, piggare och självförtroendet överlag har ökat. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt