Annons:

Finansverksamheten får kritik – kan bryta mot lagen

Hanteringen av pensionsmedel inom Region Kalmar kan bryta mot kommunallagen. Foto: Jakob Karlsson

Finansverksamheten får kritik – kan bryta mot lagen

Region Kalmars revisorer menar att finansförvaltningen kan bryta mot kommunallagen. Nu har en rapport om verksamheten överlämnats till regionen. 

Annons:

Det är när det gäller förvaltningen av pensionsmedel som finansverksamheten i Region Kalmar kan strida mot kommunallagens krav. Det finns nämligen inga riktlinjer för hur medlen ska förvaltas. Revisorerna vill nu se att det tas fram förslag om riktlinjer som kan styra verksamheten framöver. 

Revisorerna har även granskat hur de riktlinjer som finns efterlevs och kommit fram till att verksamheten "inte är helt ändamålsenlig". Regionstyrelsen säkerställer inte att riktlinjerna efterlevs inom vissa områden. 

Revisorerna har ni skickat ett brev till regionstyrelsen med följande rekommendationer:

  • De styrande dokumenten inom området behöver ses över så att de är uppdaterade och anpassade till aktuell strategi och gällande lagstiftning.
  • Det behöver tas fram förslag och beslutas om riktlinjer för medel avsatta för pensionsförpliktelser i enlighet med kommunallagen.
  • Ägardirektiv för Kalmar läns pensionskapitalförvaltning (KLP) behöver tas fram i samråd med övriga delägare och antas av dessa och KLP:s bolagstämma.
  • Rapportering, uppföljning och analyser samt uppsikt behöver utvecklas i enlighet med de synpunkter som framförts i granskningsrapporten. Bland annat handlar det om att utveckla nyckeltal och riskmått för såväl den egna finansförvaltningens som den som genomförs av KLP och att utveckla rapporteringen om likviditetsförvaltningen.

Revisorerna vill ha svar från regionstyrelsen senast den 18 september. Rapporten har tagits fram av revisionsbyrån KPMG. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt