Annons:

Traktorfesten i Målilla vill nå 15 000 åskådare igen – här är årets nyheter

Arrangören Christian Rudén hoppas att årets traktorfest i Målilla når upp till 15 000 besökare under de tre dagarna. Foto: Ossian Mathiasson

Traktorfesten i Målilla vill nå 15 000 åskådare igen – här är årets nyheter

Det stora traktorpartyt i tre dagar på G&B Arena i Målilla bjuder precis tidigare år på en del nyheter.
De stora nyheterna är att det inte blir några liveband samtidigt som man kör traktorpulling till klockan 02.00 två kvällar i rad och satsar på traktorcross.
– Det händer saker här hela tiden, säger arrangören Christian Rudén.

Annons:

Målilla laddar för traktorfest i dagarna tre och Christian Rudén, arrangör av Målilla Traktor Power Weekend, hoppas på att de når upp till rekordnivån på 15 000 åskådare. 

– Noteringen på 15 000 besökare har vi från 2016. Förra året hade vi en klass två-varning klockan 14.00 på torsdagen och det regnade hela fredagen, då tappade 1 000 personer. Det var ändå 14 000 besökare på tre dagar i det dåliga vädret. Målsättningen är att komma upp i 15 000 besökare igen, säger Christian Rudén. 

Satsar på traktorcross

Vädret spelar naturligtvis in om de ska nå den besökssiffran och i år ser det ut att det blir en tävling med fint väder. 

– Det känns bra, vädret kommer för en gångs skull vara med oss. Vi har hållit på i tio år och det har regnat varje gång förutom första året. Jag vågar knappt tro på att det ska vara bra väder, säger Christian Rudén. 

Nytt för i år är att de kommer satsa på traktorcross tillsammans med Målilla MK:s crosssektion. Det blir tre traktor i varje heat och efter två kvaltävlingar blir det final på söndagen.

– De kommer köra på en mindre bana på crossbanan och det går fort. Traktorerna är trimmade och har mellan 300 och 400 hästkrafter, säger Rudén. 

Får köra fram till 02

Traktorpullingen är naturligtvis det stora dragplåstret inför helgens event och i år har de dessutom fått tillstånd att köra hela vägen fram till klockan 02.00, både fredag och lördag. Då plockar de bort liveband från agendan. 

– Vi har en publik som tycker om traktorer, traktorer och traktorer. Vi har kört liveband några år men det har inte varit helt lyckat. I år blir det traktorpulling som gäller på kvällarna och inget liveband. Målet är att hålla på med traktorpulling så länge som möjligt.

På lördagen är det dags för de stora dieselklasserna som avslutas med Euro Challenge i Farmstock 4 500 kilo med fyra deltagande nationer. Det är också en nyhet att de har lyckats få till sig den tävlingen.  

– Det kommer lag från Sverige, Tyskland, Danmark och Finland. Tyvärr har lagen från Nederländerna och England tävlingar på hemmaplan. Det var synd att det kolliderade. 

Surhålet är en publikmagnet

Utöver själva traktorpullingen blir det bland annat traktorspeedway, traktorcross. traktorrace, traktorfotboll, gardenpulling med gräsklippare och veterantraktorer i parad. 

– Traktorfotboll var så pass kul när vi körde det förra året så vi kommer köra det båda dagarna i år, säger han. 

Surhålskörningen är också en publikmagnet där man gräver ett stort hål och fyller det med lera. Ekipaget som tar sig över först vinner. 

Christian Rudén själv kommer inte vara med och tävla i traktorpulling då han har byggt om sin traktor under vintern från diesel till metanol. 

– Jag kommer bara göra uppvisningsdrag i år, ett på fredag och ett på lördag. Jag är först i Sverige med att göra denna förändring. 

"Största oron som jag har"

200 funktionärer kommer vara med och göra eventet möjligt. Det mesta är förberett och klart men det finns ett orosmoln under de tre dagarna. 

– Jag tänker på brandrisken, det är den största oron som jag har. Vi kommer ha eldnings- och grillförbud på ampingen, jag hoppas att alla följer det. Det kommer vi trycka på.

Det viktigaste för honom är att besökarna blir nöjda och får tre trevliga dagar i Småland. 

– Vi kommer ha mellan 1 500 och 2 000 besökare som bor på campingen och det är viktigt att de har det bra. Likaså alla som kommer till arenan, vi ska ha bra service och hjälpa till.   

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt