Annons:

Så går ”PK:s” tankar kring startsjuan – ”Där har vi en joker”

Dackarnas lagledare Peter Karlsson har stora förhoppningar inför den kommande säsongen. Foto: Linus Johansson

Så går ”PK:s” tankar kring startsjuan – ”Där har vi en joker”

Dackarnas lagledare Peter ”PK” Karlsson har startsjuan till elitseriepremiären klar för sig, sånär som på en plats. Och visst siktar Målillalaget högt även i år.
– Vi har manskap för att ta oss till final och så ska vi försöka slå spiken i kistan den här gången, säger Peter Karlsson.

Annons:

Dackarna gjorde ett mycket starkt 2018 och vann grundserien. Laget tog sig sedan hela vägen till final, där Eskilstuna Smederna blev för svårt.

– Jag kan säga att det har varit några sömnlösa nätter efter det, säger Peter Karlsson när vi träffar honom i samband med Elitseriens upptaktsträff i Stockholm som hålls i dag. 

Nya erfarenheter

Förra säsongen var mycket nytt för Peter Karlsson på det sättet att han gjorde debut som lagledare.

– Jag fick med mig mycket erfarenheter från den resan som jag har med mig i år. När jag satt här för ett år sedan hade jag ju ingen aning utifrån perspektivet som lagledare.

Var det något i rollen som förvånade dig?

– Det kan jag inte säga, men visst är det stor skillnad på att vara förare och att ha en ledarroll. Det är små grejer som man säger och gör som kan göra en stor skillnad. Visst finns det beslut som vi tog förra året som man kanske känner att vi skulle göra annorlunda nu, säger Peter Karlsson.

Började borta

Ett beslut som blev ifrågasatt var när Dackarna valde att inleda finalserien mot Eskilstuna Smederna på hemmaplan.

Skulle ni göra samma val om läget skulle bli detsamma i år?

– Det är en lång väg dit, men det är inte omöjligt att vi skulle välja på samma sätt om det skulle bli så att vi vinner serien och går till final. Men det där vet man inte förrän man eventuellt är där och vet vilket lag man ska möta.

Olika alternativ

Inför den här säsongen har Dackarna valt att behålla sin stjärnduo Greg Hancock, Maciej Janowski och Patryk Dudek, trots vissa snittproblem.

– Vi har fått behålla stommen och kryddat på det lite. Sen var vi tvungna att lämna av några på grund av snittproblematiken. Annars tycker jag att det hade varit kul att behålla samma lag, men det funkar inte så i den här sporten. Det jag kan säga nu är att vi är jättenöjda med det laget vi har.

Hur gick tankarna när ni valde att behålla topptrion?

– Det fanns olika alternativ, men samtidigt var vi nöjda med deras insatser. Sen är det så att om en av dem hade försvunnit hade vårt lag säkert inte sett sämre ut. Med sina snitt tar de upp rätt stor plats i lagbygget. Men vi har fått ihop det bra och de tre killarna funkar bra tillsammans, säger Peter Karlsson.

 Kan bli en joker

Den stora skillnaden i Dackarnas lag i år jämfört med 2018 är att laget har en bättre bredd på svensksidan i och med värvningen av Jacob Thorssell från Rospiggarna.

– Det är en kanonvärvning. Jacob, Oliver (Berntzon) och Joel (Kling) är tre väldigt intressanta svenska förare och det känns bra att de är hos oss.

Nya i laget är också Artur Czaja, Kacper Gomolski och Nikolaj Jakobsen.

Vilka i truppen ser du har störst potential att höja sitt snitt?

– Gomolski har stor kapacitet att höja sitt snitt från 0,5. Där har vi en joker om han får vara hel. Även Czaja borde kunna göra det. Även våra tre svenska förare skulle kunna bättra på sina snitt lite. Det är däremot inte så lätt för topparna att höja sig, men en sådan som Patryk Dudek finns det lite mer i om han får till en bra säsong. Å andra sidan kan någon av de andra topparna (Janowski och Hancock) sänka sig eftersom de går in med så höga snitt. 

”Många intressanta lag”

Att Dackarna blir en av favoriterna till SM-guldet känns givet.

– Vi har ett lag som bör gå långt. Vi ska ta oss till slutspel och kunna klara oss en bit där också. Vi har manskap för att ta oss till finalen och sen ska vi försöka slå i spiken i kistan den här gången. Alla lag som är med vill vinna, men det ska mycket till för att ta sig hela vägen.

Vilka lag ser du som de tuffaste utmanarna om SM-guldet?

– Det finns många intressanta lag. Jag tycker att både Indianerna och Piraterna ser starka ut, till exempel.

Hur ser du på Eskilstuna Smederna, som har tagit två raka guld?

– De har tappat några viktiga killar. Men det finns en marknad med förare och två transferfönster så jag tror att det kan ändra sig ganska radikalt under säsongen.

 Startsjuan i stort sett klar

När det gäller Jacob Thorssell, som har gått skadad de senaste månaderna, så var han tillbaka på cykeln i samband med en träning i Polen i går.

– Jacob tycker att det kändes bra även om han var lite svag i armen. Han har fått klartecken nu så det är bara att köra. Jag vet att han har en inplanerad individuell tävling i Polen den 1 maj.

Peter Karlsson medger att startsjuan till premiären mot Eskilstuna Smederna är så gott som klar, såvida ingen förare blir skadad. Greg Hancock, Maciej Janowski, Patryk Dudek, Oliver Berntzon, Jacob Thorssell och Joel Kling har varsin plats. Kacper Gomolski och Artur Czaja slåss om den sista platsen och där låter det som att Gomolski har ett visst försprång.

– Så är det, de två slåss om en plats i nuläget. De är rätt likvärdiga så det är inte ett helt enkelt val.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt