Annons:

Dackarnas mardröm: Har tappat 1100 åskådare per match – ”Måste ha storpublik

Dackarna har haft svårt att locka publik till sina tre första hemmamatcher. I kväll hoppas man på storpublik i derbyt mot Vetlanda. Foto: Ossian Mathiasson

Dackarnas mardröm: Har tappat 1100 åskådare per match – ”Måste ha storpublik"

Dackarna har haft det tungt sportsligt så här långt. Publikt är läget ännu värre. Jämfört med de tre första matcherna förra säsongen har Dackarna tappat nästan 1 100 åskådare per match.
– Än så länge är det definitivt ingen fara ekonomiskt, men det får inte fortsätta så här, säger ordföranden Tomas Karlsson, som hoppas på storpublik i kvällens hemmaderby mot Vetlanda.

Annons:

Historiskt har Dackarna varit ett av de publikstarkaste lagen i Elitserien. Förra säsongen låg snittet i grundserien på runt 3 700 åskådare per match. Dackarnas mål var att nå minst samma siffra i år, men hoppades kunna öka snittet till 4 000. Efter tre hemmamatcher lär det stanna vid en dröm. Nu handlar det istället om att rädda situationen så gott det går.

Äter upp sponsorintäkterna

De tre hemmamatcherna har setts av 1 544 (Eskilstuna Smederna), 2 016 (Piraterna) och 2 224 (Lejonen). Det ger ett snitt på 1 928 åskådare per match. Dackarnas snitt efter tre hemmamatcher förra året låg på 3 024. Det ger alltså ett tapp på 1 096 åskådare per match så här långt.

– Det enorma arbete vi lade ner på sponsorsidan inför säsongen äts upp på grund av att vi har tappar så mycket publik. Än så länge är det definitivt ingen fara ekonomiskt, men det får inte fortsätta så här, säger Tomas Karlsson.

Och om ni skulle snitta 2 000 åskådare när grundserien är slut?

– Då kommer det att vara jobbigare.

Tapp för hela Elitserien

Dackarna har varit långt ifrån ensamma om att ha svårt att locka publiken till arenan så här långt. Snittet i hela Elitserien ligger i skrivande stund på 2 079 åskådare per match. Bara tre av matcherna har setts av över 3 000 åskådare och ingen match har passerat 4 000-gränsen.

Snittet i Elitserien, inklusive slutspel, låg förra året på 3 235 åskådare per match.

Att klubbarna brukar ha svårare att locka publik i maj än under sommarmånaderna är välkänt inom speedwaysporten, men den dåliga publiktillströmningen så här långt är alarmerande.

Tittar vi till Västervik Speedway så snittade klubben 2 108 åskådare per match på sina tre första hemmamatcher förra säsongen. Snittet på årets tre första matcher ligger på 1 994 och då ska vi veta att Västervik redan har kört derbyn mot både Dackarna och Vetlanda på hemmaplan.

”Egentligen en sänkning”

Tomas Karlsson, ordförande i Dackarna, har svårt att sätta fingret på vad hans klubbs publiktapp beror på.

– Jag har ingen bra förklaring. En anledning är kanske att vi inte hade något trevligt speedwayväder i de två första hemmamatcherna, man får hoppas att det bidrog. Sen tror jag att vi har tappat lite publik på att Greg Hancock försvann och att Maciej Janowski skadade sig strax innan serien startade. Vi måste försöka forska i vad det beror på, tycker gemene man att speedwayen är tråkig?

Hur går dina tankar kring ert publiksnitt efter tre hemmamatcher?

– Jag hade inte kunnat drömma om att vi skulle ligga strax under 2 000. Vi ligger lite över budget på en av tre matcher, så risigt är det. Jag är sådan att jag först och främst vill rannsaka mig själv, är det något vi gör som bidrar till att folk inte kommer?

Är det för dyrt att gå på speedway?

– Då skulle ingen sport ha bra med publik. Jag tror inte att det beror på det. Från och med i år betalar en vuxen 200 kronor för att gå in på en match. Det är egentligen en sänkning av priset eftersom program, parkering och sittplats ingår i priset. Dessutom går de födda 2002 eller senare in gratis, säger Tomas Karlsson.

Event mot Västervik

Dackarna har nu en viktig period med hemmaderby mot Vetlanda i kväll samt hemmamatcher mot Rospiggarna den 2 juli och Västervik den 16 juli.

– Vi får verkligen hoppas att publiken hittar tillbaka nu annars kommer vi att vara långt ifrån det vi budgeterat. Vi måste ha storpublik i derbymatcherna. Mot Västervik kommer vi dessutom ha ett event för barn för att försöka locka lite extra barnfamiljer, säger Tomas Karlsson.

Om vädret har varit dåligt i början av säsongen så ser Dackarna ut att ha vädergudarna med sig i kväll. Prognoserna talar om växlande molnighet och runt 25 grader varmt.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt