Annons:

  • Han föreläste om modernt ledarskap –

    Måns Lööf höll en viktig föreläsning i Vimmerby. Foto: Stefan Härnström

  • Han föreläste om modernt ledarskap –

Han föreläste om modernt ledarskap – "Föräldrar köper likes"

Barn och ungdomar i dag lyssnar annorlunda på vuxna än för tjugo år sedan. De med någon neuropsykiatrisk diagnos (NPD) är ännu trixigare att nå fram till. Sjuksköterskan och idrottsledaren Måns Lööf föreläser landet runt för att hjälpa idrottsledare att få med barn som ansetts vara svåra eller omöjliga i lagidrotter och träning.

Annons:

I helgen hade Måns Lööf två föreläsningar i Nybro respektive Kalmar och på söndagsförmiddagen höll han en föreläsning för idrottsledare i Vimmerbyområdet, som arrangerades av Smålandsidrotten. Ett tiotal ledare samlades på Björkbacken där Måns inledde med att berätta att barn inte längre imponeras av vuxenauktoriteter.

– Förr fick barn lita på att någon som var vuxen visste bättre. Man ifrågasatte inte lärare eller någon som sa sig kunna saker om de var vuxna. Det har ändrats radikalt – de som kallas ”tweenies”, barn mellan åtta och tolv, läser mycket och tar in information från internet, tv och sociala medier. De har lärt sig att man ska ifrågasätta och att regler är något som ändras. De har inte en vuxens perspektiv att se att flera kan ha rätt även om de tycker olika. Där har alla vuxna en utmaning, förklarar Måns.

Föräldrar köper likes

Om surfplattor skulle vara farliga för barns mentala hälsa kan diskuteras men vad man vet är att den tid barn spenderar på att synas och finnas på sociala medier är tid de måste ta från sömn, motion och annat.

– Barn sover ofta flera timmar mindre än de rekommenderade nio till elva. En del blir deprimerade över att inte ha tillräckligt många vänner online. Jag känner till några fall där föräldrar köpt tjänster av företag som ger likes och fejkar följare på sociala medier på Instagram åt sina barn, säger Måns.

Relationskapital

Hans föreläsningar bygger på att vuxna och speciellt idrottsledare ska skaffa något han kallar för ”relationskapital”. Istället för att bara begära respekt för att man är vuxen måste man visa barn att man är en trygg person som kan leda. 

– Idrottsledare idag är frivilliga, de gör ett jättejobb men ofta ses de som barnpassare efter skoltid. Mer idrott och motion skulle få barn att må bättre och idrottsledarna behöver därför utbildning.

Stefan Härnström

Annons:

Gästskribent

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt