Annons:

Summering av fjolårets brottsstatistik i Hultsfred och Vimmerby – narkotikabrotten ökar

Kommunpolisen Håkan Karlsson presenterade i veckan brottsstatistiken för Vimmerby och Hultsfred under 2021 och gjorde jämförelser med siffrorna för 2020. Foto: Ossian Mathiasson

Summering av fjolårets brottsstatistik i Hultsfred och Vimmerby – narkotikabrotten ökar

Den gemensamma nämnaren för både Hultsfred och Vimmerby är att narkotikabrotten ökar efter polisens idoga arbete med att avslöja brott. 

Annons:

Antalet anmälda brott från januari till december i lokalpolisområde Västervik, där både Hultsfred och Vimmerby, presenterades av kommunpolisen Håkan Karlsson. 

Det första brottsområdet, innehållande våldsbrott, tillgreppsbrott, skadegörelse och övriga brott mot person, redovisar 6 203 brott i lokalpolisområdet under 2021. Hultsfreds kommun står för 936, en minimal minskning jämfört med 2020, och Vimmerby kommun för 629, en större minskning efter 806 brott 2020. 

"Våldsbrotten sker på hemmaplan"

Våldsbrotten i Hultsfreds kommun har under de senaste fyra åren legat mellan 230 och 255 och det var en minskning med fem till 250 under 2021. I Vimmerby kommun har våldsbrotten minskat med nästan 25 procent, från 207 2020 till 152 i fjol. 

– Det jag kan se är att våldsbrotten inte sker i krogmiljö i så stor utsträckning utan att mycket av våldsbrotten sker på hemmaplan. Det är sådana ställen som vi har svårt att hitta. Om vi ska påverka våldsbrotten är det lätt att vara på plats när krogarna stänger. Är vi på plats kan vi påverka våld i offentlig miljö. Här ser jag att våld förekommer i privat miljö. Den frågan äger inte vi men det hamnar i knät hos oss och är svårt för oss att påverka.

Det skiljer cirka 100 våldsbrott mellan två kommuner som är ungefär lika stora. 

– Skillnaden blev större förra året än tidigare år och nu öppnar samhället igen så vi får se vad som händer när alla restriktioner släpps. Vimmerby har mer krogmiljö än Hultsfred. I detta fall kan vi inte se någon pandemieffekt i Hultsfred. 

Misshandel, både inomhus och utomhus, minskar i de två kommunerna där antalet fall av misshandel inomhus är nära en halvering i Hultsfred, 29 stycken 2020 och 16 i fjol. Antalet olaga hot i Vimmerby har sjunkit från 70 till 45 i jämförelse mellan de två åren.

Inbrott i bostad minskar i Vimmerby

Tillgreppsbrotten har totalt sett gått ner i Vimmerby och ökat i Hultsfred. Håkan Karlsson konstaterar att stöld genom inbrott i Vimmerby har gått från 143 2020 till 50 i fjol, en minskning med nästan 65 procent, och att inbrott i permanentbostäder sjunkit till elva när det var 46 för två år sedan. 

Hultsfred hade å andra sidan 124 stölder genom inbrott (128 2020), 54 inbrott i permanentbostad (41) och 14 inbrott i fritidshus (198). 

– Vi ser överlag en nedgång vad gäller villainbrott i Sverige där vi har viss påverkan när vi jobbar med Grannsamverkan. Det finns de senaste åren flera villainbrott där vi inte kan konstatera något tillgrepp då tjuvarna inte hittar det de vill ha. Tjuvarna är rent generellt ute efter guld och kontanter i hemmen. Vi hoppas att villainbrott i fastboende-miljö är ett brott som är på väg att försvinna, säger Håkan Karlsson. 

Många dieselstölder i Hultsfred

Stöld ur eller från motordrivet fordon är en kategori som sticker ut i Hultsfred med en ökning från 23 till 51 på ett år. 18 av stölderna rör sig om stöld av drivmedel, vilket är lika många som i fjol. 

– Hur ska vi kunna härleda drivmedel till ägare? Det visar att det är ett påtagligt problem, att tjuvar hittar maskiner och tankar stående utmed vägar eller ute i skogen. Vi har haft flera stölder vid vägbygget på riksväg 34. Det är stöldbegärlig egendom med tanke på dagens dieselpriser så man bör fundera på var det förvaras, säger Håkan Karlsson. 

Skadegörelse är ytterligare en underkategori till brottsområde nummer ett. Det är ett brott som har höga siffror: Vimmerby 121 i fjol, 161 året innan, och Hultsfred 158 i fjol, 169 året innan. 

– Jag vill påstå att det allt som oftast är ungdomsrelaterat. Det kan vara busskurer och glasrutor som krossas, onödiga brott som kostar kommuner väldigt mycket pengar. 

Var tredje ofredande är av sexuell karaktär

Sista kategorin till första brottsområdet är övriga brott mot person, bland annat alla typer av ofredanden och sexuellt tvång. Vimmerby redovisar en klar ökning och Hultsfred en klar minskning. 

Anmärkningsvärt är att antalet anmälda ofredanden i Vimmerby har gått från 42 till 77 på ett år och knappt var tredje ofredande är av sexuell karaktär, 23 stycken. Siffran gällande sexuellt ofredande i Hultsfred är åtta. 

Jobbar aktivt med narkotikabrott

Det andra brottsområdet av totalt tre är narkotika- och trafikbrott, brott som nästan uteslutande anmäls av polisanställda som uppdagar brotten vid övervakning eller spaning. En ökning har skett i Vimmerby och antalet narkotika- och trafikbrott i Hultsfred är samma som 2020.

Sammanställningen visar att narkotikabrotten ökade med 70 procent i Vimmerby och 46 procent i Hultsfred. 98 narkotikabrott i Vimmerby, 57 året innan, och 130 i Hultsfred, 89 året innan. Det är både ringa narkotikabrott genom eget bruk och överlåtelse av narkotika som gör att det drar iväg. 

– Det är samma poliser som jobbar i både Vimmerby och Hultsfred så det är tydliga ökningar i båda kommunerna. Vi har fått många nya poliser i vårt område och narkotikabrott ligger varje polis varmt om hjärtat. Här har vi ett bekymmer i våra kommuner. Narkotikabrotten kanske inte allmänheten ser som något större problem men våra poliser ser det som ett stort bekymmer. Vi jobbar i nära samarbete med kommuner och skolor för att uppdaga brott. Det ligger högt upp på medborgarlöftet. 

Trafikbrotten har minskat i Hultsfred och ökat i Vimmerby. Rattfylleri under påverkan av alkohol var 14 i Vimmerby och tolv i Hultsfred. 

– Det är siffrorna som har med pandemin att göra. Vi har inte haft så många alkoholutandningskontroller på grund av coronan. Vi ska inte utsätta oss för att någon blåser corona i ansiktet på oss. 
Drograttfylleri är också ett brott som ökade i våra kommuner under 2021. Från sju till elva i Vimmerby och från 16 till 23 i Hultsfred. 

Färre butiksstölder i Vimmerby

Det som ingår i det tredje och avslutande brottsområdet är ekonomiska brott, bedrägeribrott och tillgrepp i butik. Totalt sett går det att se en liten minskning i Vimmerby (312 för två år sedan och 297 i fjol) och en ökning i Hultsfred (340 för två år sedan och 372 i fjol). 

Stöder i butik har minskat från 48 till 31 i Vimmerby och ökat från 34 till 45 i Hultsfred. 

– Vi hade väldigt höga siffror 2019, det vill säga innan pandemin, när folk handlade i butiker. Det har säkert med pandemin att göra när det är färre besökare i butikerna. De anställda kan hjälpa sina kunder samtidigt som det ger mindre utrymme för en potentiell snattare att stjäla. 

Hultsfred redovisar totalt sett 1 644 brott under 2021, en ökning gentemot 2020 då det var 1 618. Vimmerby hade 1 271 brott under 2021 jämfört med 2020 då det var 1 375 brott.

Från och med den 9 februari slopas i stort sett alla restriktioner och vad det får för konsekvenser är i dagsläget svårt att svara på. 

– Vi får se vad som händer under 2022 och om det kommer ha någon påverkan när restriktionerna släpper med mer folk i rörelse och tätare möten. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt