Annons:

EXTRA: FÖRSÄLJNINGEN AV HOTELLET STOPPAD – HÄR ÄR ANLEDNINGEN

Kronofogdens försäljning av Hotell Dacke i Virserum har stoppats av Kalmar tingsrätt. Ägaren Jorma Isomettä har bett om anstånd för att kunna lösa sina skulder. Foto: Ossian Mathiasson

EXTRA: FÖRSÄLJNINGEN AV HOTELLET STOPPAD – HÄR ÄR ANLEDNINGEN

Försäljningen av Hotell Dacke i Virserum har blåsts av tills vidare. Kalmar tingsrätt har gett ägaren Jorma Isomettä möjlighet att betala sina skulder till Kronofogden. 

Annons:

För en vecka sedan var åtta sällskap, totalt 16 personer, på plats på Hotell Dacke i Virserum för att få sig en bild av lokalerna inför morgondagens exekutiva auktion av hotellfastigheten.

Nu kommer det minst sagt oväntade beskedet att auktionen stoppas tills vidare av Kalmar tingsrätt, en nyhet som Barometern var först med att rapportera om på måndagen. 

– Det blir ingen försäljning av hotellfastigheten, i alla fall inte nu. Det är beslut om inhibition av Kalmar tingsrätt, vilket innebär att Kronofogden omedelbart ställer in auktionen. Fortsatta verkställighetsåtgärder får inte ske av Kronofogden när tingsrätten beslutar om inhibition, säger Suzanne Roos, jurist på Kronofogden.

"Ska inte fortsätta med försäljningsärendet"

Suzanne Roos berättar att Kronofogden har meddelat ett beslut där ägaren har fått avslag på en begäran om anstånd med försäljning. Hotellägaren har i sin tur överklagat avslagsbeslutet till tingsrätten, som har fattat beslut om att stoppa auktionen tills vidare.

– Tingsrätten har i sin prövning av överklagandet bedömt att Kronofogden inte ska fortsätta med verkställighetsåtgärderna. Anledningen är att ägaren ska ges möjlighet att komplettera med det underlag som han åberopar, säger Suzanne Roos. 

Jorma Isomettä har ansökt om att förlänga tiden till auktionen till början av december och har i sitt överklagande angett att han ska betala sina skulder genom att få ut pengar från sin pensionsförsäkring (475 000 kronor) och ta ett mindre lån hos banken. Det är pågående ärenden hos Skatteverket och banken så han hoppas att de ger sitt godkännande och att han kan betala in skulden till Kronofogden.

Suzanne Roos vet inte när eller om den exekutiva auktionen blir av. 

– Jag har fått ett föreläggande från tingsrätten, som ska pröva överklagandet. Inhibitionen är inget slutgiltigt beslut utan domstolen har bedömt att vi inte ska fortsätta med försäljningsärendet förrän man har prövat anståndet. Jag ska yttra mig över det som ägaren har kommit in med till tingsrätten. Han har fått inhibition för underlaget som han har kommit in med, säger Suzanne Roos. 

"Han vill lösa sina skulder"

Det lär dröja innan det kan bli aktuellt med en ny auktion om det inte blir ett beslut om anstånd från tingsrätten.

– Tingsrätten har inte prövat hans överklagande av anståndet så vi får se vad det leder till. Om det skulle bli aktuellt med en ny auktion så blir det inte förrän i januari som tidigast. 

Ägaren Jorma Isomettä anser att han kan betala sina skulder. Om det blir verklighet eller inte får framtiden utvisa. 

– Ja, det är hans starka övertygelse och vilja att han vill göra rätt för sig gentemot Kronofogdemyndigheten. Det har han olika förslag till när han överklagar vårt avslag på anståndet. Han vill lösa sina skulder och behöver ytterligare några veckor för att få fram pengarna. Inhibitionen pågår fram till dess att tingsrätten säger något och han har begärt anstånd till december, säger Roos. 

En intervju med Jorma Isomettä kommer senare i dag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt