Annons:

Hultsfreds kommun rasar i rankingen:

Lars Rosander (C) får klia sig i huvudet över rankingresultatet. Foto: Simon Henriksson

Hultsfreds kommun rasar i rankingen: "Får klia sig lite i huvudet"

Sämsta resultatet på många år. Hultsfreds kommun rasar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet från plats 145 till 210.
– Man får klia sig lite i huvudet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av företagsklimatet i landet. För Hultsfreds kommun var det bedrövlig läsning.

Hultsfred tappar 65 placeringar och är nu landets 210:e bästa kommun. Ingen kommun i länet tappar lika mycket. Ifjol fick kommunen sin bästa placering på väldigt lång tid och rankades som kommun nummer 145. 

– Vi har fått kort information om det här i dag och behöver gå igenom de olika bedömningarna först innan vi går in på djupet. Spontant kan jag säga att jag blir konfunderad. Det här är ett väldigt stort tapp och vi har inte arbetat annorlunda från ett år till ett annat. I det läget har jag svårt att se att det ska vara så stor skillnad från ett år till ett annat, säger Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande. 

"Ha en dialog"

Hultsfreds kommuns sämsta placering är från 2017. Då rankades man som kommun nummer 244 i Sverige.

– Vi hade en ordentlig dipp runt 2009-2010 när det handlade om en enskild fråga som skolnedläggelse, som egentligen inte har med företagsklimatet att göra. Men sådana händelser kan förklara stora tapp. Jag ser ingen sådan stor fråga här, varken nu eller 2017. Vi får analysera det och höra oss för med företagen eftersom jag inte ser någon enskild händelse som motiverar det här, säger Rosander. 

Mest tappar kommunen när det gäller tillgång till medarbetare med relevant kompetens. Där tappar man 77 placeringar och är 280:e sämst i Sverige. Även när det gäller information till företag tappar man stort, där rör det sig om 76 placeringar.

– Många kommuner brottas med kompetensförsörjningen och har utmaningar där. När det gäller information till företag gör vi inga förändringar åt ena eller andra hållet på ett år. Nu handlar det om att grotta ned sig i vad det här beror på, ha en dialog och se varför man gör andra bedömningar. 

"Ännu mer svåranalyserat"

Tjänstemännens attityder, påverkan av brottslighet/otrygghet och kommunens service/bemötande är andra enkätfrågor där Hultsfred störtdyker. 

Av 16 enkätfrågor är det endast tre där Hultsfred går framåt och där rör det sig om marginella förbättringar.

– Vi tappar på nästan allting och därför är det ännu mer svåranalyserat. Vi får ta till oss av det här och titta på om det är något vi kan förändra eller jobba annorlunda med. Vi behöver ta reda på orsakerna.

Vad känner du för att ni tappar hela 65 placeringar?

– Vi får naturligtvis ta till oss av det här och se om vi kan förbättra det här. 

Blev överraskad

Kommunalrådet säger sig ha blivit överraskad när han såg rankingen.

– Ja, det måste jag säga. Vi har inte förändrat någonting i organisationen eller i beteende, tankar och funderingar. Man får klia sig lite i huvudet. Sedan ska man komma ihåg att det här är i relation till andra kommuner och att andra kommuner kan ha gjort saker bättre. Men jag ser inte att det är hela förklaringen heller.

Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer, i de olika sammanhang där vi har dialog med företag, ställa frågor som specifika anledningar till hur de ser på saker och ting. Vi ska försöka fördjupa oss i det hela.

Hur viktig är den här rankingen?

– Det är en bedömning som görs vid ett tillfälle, men den ställs till alla landets 290 kommuner och det ger en indikation på de olika delarna. Det är en faktor man har som leder till en sammanvägd bedömning och vi tar till oss av den.

Totalt 96 företag i Hultsfreds kommun har svarat på Svenskt Näringslivs enkät. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt