Annons:

Vill se fler människor på gågatan – skulle göra att buset inte trivs

Linus Ivarsson, trygghet och säkerhetschef på kommunen, har gjort en egen trygghetsundersökning. En idé, som han tror skulle öka tryggheten, är att få fler människor att vistas på exempelvis gågatan, det skulle göra att buset inte är där. Foto: Lotta Madestam

Vill se fler människor på gågatan – skulle göra att buset inte trivs

Kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson har startat en egen trygghetsundersökning, som ett komplement till den kommunen och polisen genomfört gemensamt. Han har en idé på hur man skulle få buset att inte trivas på exempelvis gågatan.
– Jag skulle vilja se fler människor på de platser där folk känner sig otrygga, för då kommer inte de som skapar otrygghet att vara där, säger han.

Annons:

Nu hoppas Linus Ivarsson att kommunens invånare ska vilja svara på hans trygghetsundersökning i stor utsträckning. Den är digital och lades nyligen ut på kommunens hemsida och i sociala medier.

– Svaren kommer utgöra en viktig del i kommunens brottsförebyggande arbete och hjälper oss att prioritera vad vi behöver fler trygghetsskapande insatser, säger Linus Ivarsson.

Slå samman resultaten

Den här undersökningen består av elva frågor.

– Blir det för många tröttnar folk. Planen är att den också ska bli årlig, säger han. Tanken är att lägga ihop den här med den som kommunen och polisen gjort gemensamt för att jag ska få ett ännu större utbud av svar att jobba med, i arbetet med att öka folks trygghet, säger han.

Linus Ivarsson funderar en del på vad man skulle kunna göra för att minska folks otrygghet.

– Ska vi införa trygghetsvärdar på gågatan? Är det där folk är otrygga, är det rätt väg att gå? Övervakningskameror pratar ju alla om. Det kan ju vara bra när brottet skett, men skapar det trygghet? Eller kanske snarare otrygghet när man ställer sig frågan ”varför är det en kamera här, händer det mycket brott här?”

Göra så buset inte trivs

Linus Ivarsson ser en sak som han tror skulle skapa en ökad trygghet, om man kunde få folk att vara på de offentliga platser där folk känner sig otrygga. 

– Typ gågatan. Vi ska ha glada, pigga, trygga människor på de här platserna. Då kommer inte de som skapar otrygghet att vara där. Då kommer inte narkotikadealaren att vilja vara där, för han vill inte vara synlig. Så gågatan skulle vara ett ställe där man trivs, där det är aktiviteter och happenings.

– Men det blir en konstig loop i det här, för nu har vi inte folk där, för att man känner sig otrygg, istället skapar vi en miljö som skapar otryggheten, så det blir en ond cirkel av det. 

Avslutas vid årets slut

Exempel på frågor: om man blivit utsatt för brott som medborgare under 2022, om man anmält brott till polisen, vid kontakt med polisen eller kommunen – har de brytt sig om och lyssnat på de problem du upplever. Men också några frågor kring vem och vad som skapar otrygghet och hur otrygg man känner sig som medborgare.  

Undersökningen avslutas den 31 december.

Läs även: Undersökning visar: fler är trygga – men det här gör flest otrygga

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt