Annons:

Löfte om mer personal skapar oro –

En undersköterska i kommunen säger sig få ont i magen när hon hör om satsningen på mer personal inom äldreomsorgen. "Var ska man hitta dem, det är en ansträngd personalsituation redan i dag". Foto: MostPhotos

Löfte om mer personal skapar oro – "Undersköterskor flyr jobbet"

I samband med att antalet platser på kommunens särskilda boenden blir fler är tanken att utöka både personalstyrkan och personaltätheten.
– Var ska de egentligen hitta alla undersköterskor när det är en brist redan idag – och när många vill söka sig ifrån omsorgen, frågar sig en anställd som säger sig ha en klump i magen orsakad av personalsituationen.

Annons:

När om- och tillbyggnationen inte bara är klar på Vetlandavägen i Målilla utan också på Aspedalsgatan i Hultsfred betyder det att antalet platser utökats från dagens 142 till 163.

I samband med det ska kommunen utöka både personalstyrkan och personaltätheten. Här kan du läsa mer om det.

Det finns dock en oro bland personalen, som redan idag säger sig märka av en påtaglig brist på kollegor.

– Det är verkligen fantastiskt med denna satsning, men hur kommer det egentligen att bli när exempelvis Aspedalsgatan står klar med 57 lägenheter? Var ska kommunen hitta all personal till dessa utbyggnationer inom äldreomsorgen när det är brist på personal idag, undrar en orolig undersköterska som varit i kontakt med Dagens Hultsfred och väljer att vara anonym, så vi kan kalla henne Anna.

”En klump i magen”

Anna vittnar om en tuff personalsituation redan idag och hon hör hur kollegor både vill söka andra jobb och faktiskt aktivt gör det. Exempelvis Fasadglas speedintervju lockade många. Något som kan bekräftas av platschefen Sofia Larsson.

– Ja, det var väldigt många sökande från vård och omsorg. Jag har inte antalet exakt, men det var så pass många att jag reagerade. De sa sig vilja testa annat, säger hon.

Hela arbetssituationen gör Anna orolig för framtiden.

– Ja, jag får en klump i magen när jag tänker på olika lösningar som kan bli, tillfälliga lösningar som kanske inte är de bästa för de pensionärer vi arbetar hos, säger hon.

Hur vill du beskriva situationen idag?

– Man hör hela tiden om kollegor som vill sluta – och kollegor som söker andra jobb och till och med droppar av för man vill komma ifrån vård- och omsorgsyrket för att det är så tufft idag på grund av personalsituationen. Det är en ständig brist på personal, som nu i jul exempelvis. Man vet att man ska jobba helger och röda dagar när man söker sig till vården. Men det är inte roligt när man äntligen ska få vara ledig en jul, och så får man ändå gå in och jobba.

Hur orolig skulle du säga att du är?

– Väldigt orolig. Jag förstår inte hur de ska få ihop det. Men det kanske löser dig. Jag är dock rädd att kraven kommer sänkas och det vill vi inte, säger Anna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt