Annons:

Chefen om oron för personalsituationen:

Marie Pihl, verksamhetschef inom vård och omsorg, kan också känna en viss oro kring personalsituationen i framtiden. "Orolig är jag, men jag tror inte det är omöjligt. Jag vill tro att lösningen finns, men att man måste titta på många olika bitar". Foto: Lotta Madestam

Chefen om oron för personalsituationen: "Finns ingen quickfix"

Marie Pihl, verksamhetschef inom vård och omsorg, kan i viss mån instämma i undersköterskan Annas oro. 
– Det finns ingen quickfix som löser personalsituationen, utan vi måste hjälpas åt alla tillsammans, säger hon.

Annons:

Den här frågan har aktualiserats med anledning av att antalet platser på kommunens särskilda boenden blir fler, när alla om- och tillbyggnader är klara.

Både personalstyrkan och personaltätheten ska utökas – det i en tid när personalsituationen inom vård och omsorg är ansträngd redan som det är idag. Det får undersköterskan Anna att känna en oro för hur kommunen egentligen ska få tag i personal i tillräcklig utsträckning. Här kan du läsa mer om det.

”Är ett jättejobb”

Att hitta tillräckligt med personal i en framtid till kommunens särskilda boenden är ett jättejobb, det är Marie Pihl fullt medvetna om.

– I synnerhet som vi vet att det kommer bli ont om personal i alla branscher i hela landet framöver, vilket kommer öka konkurrensen inom alla yrkeskategorier eftersom vi går mot ett skifte där vi blir färre personer som ska försörja fler. Det har varit känt i många, många år att vi kommer dit.

Hur orolig skulle du säga att du är för att personalförsörjningen inte ska räcka till i framtiden?

– Orolig är jag, men jag tror inte det är omöjligt. Jag vill tro att lösningen finns, men att man måste titta på många olika bitar. Och det ganska omgående.

Kan du ge några exempel?

– Dels handlar det om att Hultsfreds kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. Hur vi får människor att vilja jobba hos oss är ett jobb vi måste göra tillsammans med den personal som finns. Vi måste prata gott om arbetet och hjälpas åt att få folk att vilja jobba hos oss.

Hur ligger Hultsfreds kommun lönemässigt idag, jämfört med andra kommuner i länet?

– Vi ligger bra till, i den övre delen så att säga. Både vad det gäller undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor, säger Marie Pihl.

Sjukskrivningarna har ökat

Det handlar också om att gå igenom verksamheterna, så man gör rätt saker – och att det görs på rätt tid och plats. Marie Pihl nämner också behovet av att titta på olika tekniska lösningar, vad som kan göras med människorna på andra sätt idag, utan att tulla på kvalitén. 

Hur stor skulle du säga att bristen på undersköterskor är idag?

– Jag skulle inte säga att vi har så stor brist här och nu, utan vi har folk på tjänsterna. Den känslan våra medarbetare har nu, att det inte är tillräckligt med personal handlar väldigt mycket om hög frånvaro, säger hon.

– Så det är en annan sak att titta på hur vi får människor att vara på jobbet. Korttidsfrånvaron har ökat i vår kommun det senaste året, det måste vi också analysera så det inte är något vi fastnar i. För vi har legat ganska bra till tidigare.

Provat ny modell med lyckat resultat

Mörbylånga kommun har provat en ny modell sedan i september, där undersköterskor i Degerhamn jobbar 85 procent men ha lön för 100. I en intervju med P4 Kalmar säger äldreomsorgschef Sofie Ludvigsson-Ferm att hon inte längre har stora problem med att hitta personal att rekrytera.

Det har blivit aningen dyrare för kommunen, men att man nu ser att både antalet sökande och sökande med rätt utbildning ökat.

Skulle det kunna vara ett alternativ att titta på?

– Titta på kanske. Men jag är väldigt tveksam till att det är rätt väg att gå, utan jag tänker att personalen behöver vara på plats alla timmar de kan. Men, minskar det frånvaron och vi får fler som är på plats, så ger ju det klart igen en del.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt