Annons:

Del av konsthallens tak flög av – chefen ser gärna att hela taket byts ut

Helgens kraftiga vindar gjorde att en del av Virserums konsthalls tak lossnade och flög iväg. Nu har en provisorisk lösning i form av en presenning kommit på plats. Foto: Privat

Del av konsthallens tak flög av – chefen ser gärna att hela taket byts ut

En del av taket på Virserums konsthall blåste av under natten mellan fredag och lördag. En tillfällig presenning är på plats – och konsthallschefen Carolina Jonsson hoppas att hela taket blir utbytt framöver.

Annons:

Det var på lördagsförmiddagen som en medarbetare på Virserums konsthall upptäckte att en 1,5 meter bred och tolv meter lång panel av plasttaket hade lossnat och blåst iväg. 

– När besöksvärden kom för att öppna på lördagen upptäckte hon att en del av taket var borta. Man kunde se Virserumsån från insidan och inte längre genom ett fönster, säger konsthallschefen Carolina Jonsson. 

En tillfällig lösning kom snabbt på plats då ett lokalt företag hjälpte till att täcka hålet med presenning.

– Vi har tillfälligt reparerat skadan med presenning. Förhoppningsvis kommer vi få hit en takfirma som lagar det mer beständigt, säger Carolina Jonsson. 

"Taket behöver bytas ut"

Konsthallens plasttak är i för dåligt skick och behöver bytas ut, enligt Jonsson. 

– Taket behöver bytas ut med tanke på att det finns problem med material och infästningar. Det är sjukdomar som kom med redan när taket byggdes. Helgens händelse är bara ett tecken på att taket verkligen har stort behov av att bytas ut. 

Det är i skrivande stund oklart när takomläggningen kan utföras. 

– Det beror på när vi kan få finansiering till takbytet. Jag kommer tillsammans med Virserums konsthalls ideella förening, som äger byggnaden, arbeta hårt för att finansiera hela takomläggningen. Eftersom vi tampas med de här problemen så visste vi att det kunde hända. Nu håller man alltid tummarna för att det inte ska hända och jag trodde kanske inte heller att en jättelik panel skulle lossna från konsthallen. 

Nu har dessutom ett ruskigt väder med snö och blåst dragit in över södra Sverige. Jonsson tycker att det känns bra att hålet i golvet har lösts provisoriskt. 

– Vi hade inte räknat med vind och snö utan vi hade hoppats på vår nu. Vi håller tummar och tår för att presenningen håller tills en mer stabil lösning är på plats. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt