Annons:

  • Motorns dag närmar sig – parken väntas fyllas med tusentals besökare

    Så här såg det ut på Motorns dag förra året. I helgen är det dags igen. Foto: Sara Åstrand

  • Motorns dag närmar sig – parken väntas fyllas med tusentals besökare

    Under helgen kommer det vara ungefär 400 utställningsobjekt, en veteranmarknad, en traktorrunda och mycket mer. Foto: Sara Åstrand

Motorns dag närmar sig – parken väntas fyllas med tusentals besökare

Det har blivit dags för Motorns dag i Målilla. I helgen fylls Målilla hembygdspark med motorer och fordon för alla entusiaster. Arrangören tror att det kommer uppemot 4 000 besökare under helgen.
– Vi tror på det, för de är mer utställare och knallar än vad det var förra året, säger Roland S Johnsson.

Annons:

Målilla-Gårdveda Hembygdsförening arrangerar årets Motorns dag i Målilla den 6 och 7 augusti. Det blir den 31:a upplagan. Förberedelserna har pågått under flera månader, men nu börjar allt falla på plats. 

Arrangörerna hoppas på en besökssiffra mellan 3 000 och 4 000.

– Då är vi nöjda. Vi tror på det, för de är mer utställare och knallar än vad det var förra året. Det ser bra ut, men sen kan man inte bero på vädret, som det hänger mycket på med, säger Roland S Johnsson, som är ansvarig för Motorns dag. 

400 utställningsobjekt

Det kommer vara ungefär 400 utställningsobjekt under helgen, som inkluderar traktorer, lastbilar, bilar, mopeder, speedwaycyklar och entreprenadmaskiner samt brandbilar. 

På söndagen kan utställarna vinna en pokal för sina utställningsobjekt. Det finns nio olika kategorier, där det utses en vinnare i varje.

På ett område i Målilla hembygdspark kommer det finnas en veteranmarknad, som 60 knallar är anmälda till. Speedwaymuseet i Hembygdsparken kommer naturligtvis vara öppet också. 

Farmen-Wincent kommer

I år får Målilla hembygdspark besök av en speciell gäst, nämligen Farmen-Wincent. 

– Han ska presentera traktorrundan. Vi ska inte ut på vägarna och köra, utan vi ska göra en runda här inne i parken. Han ska presentera varje traktor, med hjälp utav mig, säger Roland S Johnsson. 

Varje år har Motorns dag ett speciellt tema och i år lyder det ”Målilla Motorn”. Det finns ett särskilt område för det, vilket kommer skyltas med flaggor och skyltar. 

– Det är 21 motorer, som är tillverkade i Målilla. De är tillverkade från 1907 till 1959. 

På området finns det servering av både mat och fika. I år kommer man bland annat sälja kroppkakor, vilket inte har gjorts på några år. 

Svårt att få tag i arbetskraft

Under dagen kommer 98 funktionärer att hjälpa till. 

– Vi är inte så många i Målilla runtomkring, så det kommer åtta från Skåne som ska hjälpa oss och de kan mycket om motorer. 

Det har varit svårt att få tag på arbetskraft till förberedelserna, berättar Roland S Johnsson. Men han får stor hjälp av sin sambo Monika Fridh, som är kassör och sekreterare för Målilla-Gårdveda Hembygdsförening. Hon har bland annat hand om serveringen under dagen.

Ungdomarna är framtiden för Motorns dag

Framtiden för Motorns dag verkar vara ljus, men Målilla-Gårdveda Hembygdsförening letar efter nya personer som vill engagera sig. 

– Det måste snart komma yngre och axla det här, säger Roland S Johnsson.  

Hur länge tror du att Motorns dag kommer hålla på?

– Vi har kört i 31 år och det kan vara 31 år till, men jag är inte med då utan då får någon annan ta över. Det är en trend med motorer och det är så populärt. När vi började var det knappt någon som höll på med det här, men nu är det nere i åldern och 20-åringar håller på med det här. 

Förra året välkomnade man A-traktorer till Motorns dag, då man tror att de ungdomarna är framtiden. Konceptet välkomnas även i år, men intresset har varit svalt. Det går fortfarande bra att kontakta Roland S Johnsson om man önskar ställa ut på Motorns dag. 

– De är mycket välkomna och vi har ett speciellt område de ska vara på, säger Roland S Johnsson. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt