Annons:

Stipendiaten om priset:

Claes-Göran Odengrund vid sin dator, där han bevarar en mängd material till eftervärlden. Foto: Privat

Stipendiaten om priset: "Låter som någon sätter värde på det jag gör"

Han hade en far som alltid berättade spännande saker om vad som hänt. När sonen köpte en dator började han skriva ner allt, för att bevara det han fått berättat för sig. Det blev starten kan man säga på Claes-Göran Odengrunds stora intresse för hembygden.

Annons:

På måndagen överraskades Claes-Göran Odengrund, 76 år från Odensås, Virsrum med uppgiften att han utsetts till Årets kulturstipendiat.

– Det låter spännande och det låter som att någon sätter värde på det jag gör, säger han glad över utmärkelsen.

Claes-Göran Odengrund brinner för hembygden. Det har han egentligen alltid gjort, sedan han från tidig ålder hörde sin pappa Artur Jonsson berätta massa spännande om det som hänt i bygden.

– När min grabb köpte sin första dator började jag skriva ner det han berättat och när Gereon Danielsson skrev sin bok Vägglusekappe hittade han massa material i landsarkivet. Det från hans forskning, som inte passade in i boken, fick jag. Det är en massa kopior som jag sammanställt.

Alla invånare ner till 1795 

I synnerhet är det byarna som fascinerar. Det går att få fram mycket och det är riktigt spännande, tycker han. Så frågan är om det finns någon nu levande person som vet lika mycket om byarna och gårdarna i Tveta socken? 

– Så här långt har jag kartlagt byarna i Tveta skogsbygd, som består av Ävlingebo, Odensås, Bösebo, Torsebo, Duvekulla, Tranebo, Örsaskögle och Kantebo. Jag har skrivit av alla invånare ner till 1795. Man kan ju undra vad som är nyttan med det, tillägger han och förklarar:

– Det är så kul att kunna svara om någon undrar något, en släktforskare exempelvis. De vill gärna veta exakt var vaggan har stått och då kan jag tala om vilken gård det är och var den gården låg i byn. Det är det roliga med det, att det går att använda sig av uppgifterna och nu håller jag på med Björkmossa by. Där ska vi ha en kulturvandring i sommar ihop med Claes Linder i Uppsala, som är en forskare av bästa sort.

Det här är bara ett litet, litet urval av allt material han samlat på sig i sin dator, eller snarare i molntjänsten, och i den forskarstuga han inrett i ett av bostadens rum.

Varje år delar Hultsfreds kommun ut ett kulturstipendium på 10 000 kronor. Stipendiet kan fås av en person, grupp eller organisation som gör eller gjort värdefulla insatser för kommunens kulturliv. I år gick det alltså till Cleas- Göran Odengrund.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt