Annons:

Aktuellt med rivning av 93 lägenheter på tre orter:

Flera hus i bostadsområdet Stålhagen i Hultsfred har jämnats med marken. Nu har Hultsfreds Bostäder planer på att riva ytterligare två hus i Stålhagen och på andra ställen i kommunen. Foto: Ossian Mathiasson

Aktuellt med rivning av 93 lägenheter på tre orter: "Bättre att bygga i bästa läge"

Blir det som Hultsfreds Bostäder vill kommer ännu fler lägenheter, totalt 93 lägenheter på tre orter i Hultsfreds kommun, rivas samtidigt som det blir nybyggnation

Annons:

Hultsfreds Bostäders styrelse har tagit ett strategibeslut för framtiden som var uppe för diskussion på kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen. Bakgrunden är att kommunala bostadsbolaget har många outhyrda lägenheter. 

– Vakansgraden ligger i snitt på tolv procent och vissa orter har ännu högre siffror. Vi har kännedom om beståndets skick och underhållet är eftersatt på flera håll, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäder. 

Hultsfreds Bostäder har tagit fram en underhållsplan med fastigheternas skick och tittat på vakansgrad och ekonomiska resultat för varje fastighet. 

– Vi har försökt väga samma allting och tagit fram och beslutat om en strategi för hur vi kan tänka oss gå vidare. Det är stora saker och det innehåller både rivningar och nybyggnationer, säger Åke Nilsson. 

93 lägenheter kan rivas

Målet med bostadsbolagets föreslagna omstruktureringsåtgärder är att stärka bolagets ekonomiska ställning. 

Det finns planer på att teckna en avsiktsförklaring med Statens bostadsomvandling gällande ombyggnad till nytt seniorboende på Furuängsvägen i Mörlunda. Planer finns även på nybyggnation av marklägenheter i ett område intill Länsmansgårdsängen i Virserum. 

Den höga vakansgraden, framför allt i Stålhagen (Hultsfred), Virserum och Silverdalen, gör att Hultsfreds Bostäder lägger förslag om att riva ytterligare två hus på Granitvägen 13 och 19, två hus på Ringvägen i Virserum och Parkvägen 1A och 1B i Silverdalen. 

Det innebär att det föreslås rivningar av 43 lägenheter i Stålhagen, 44 lägenheter i Virserum och sex lägenheter i Silverdalen, totalt 93.  

Hultsfreds Bostäder vill skapa attraktiva boendemöjligheter och vill producera nya bostäder. 

– Vi har pratat om vad vi behöver för resurser och vilken hänsyn vi måste ta till hyresgäster som kan bli berörda av de här förslagen. Det kommer behöva göras en del lägenhetsrenoveringar för att kunna klara de omflyttningar som kommer behöva ske. Vi behöver ta stor hänsyn till de boende. Vi ska sträva efter och skapa en övergång som är så smidig och positiv som möjligt, säger Helena Grybäck Svensson, vd.

Hur ser kostnadsbilden ut för det ni tänker göra?

– Att göra i ordning lägenheter för omflyttning kommer kosta runt 15 miljoner kronor och rivningskostnaden blir ungefär 16 miljoner kronor. Det kommer i sin tur ett nedskrivningsbehov efter rivning på ungefär åtta miljoner kronor. Utöver det kommer vi behöva ha en ombyggnadssamordnare anställd på heltid och även en administratör på halvtid för att hantera alla hyreskontrakt. Förhoppningen är att vi ska få bort vakanshyrorna och de kostnader som det medför när man har mycket tomt i beståndet. Det är där vi hoppas kunna förbättra bolagets ekonomi, säger Helena Grybäck Svensson.

– Vad gäller nybyggnation kan vi i dagsläget inte säga hur mycket det blir. Där måste vi gå ut, vara noggranna och göra marknadsundersökningar, säger Åke Nilsson. 

"Efterfrågar fräscha lägenheter"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) ser positivt på kommunala bostadsbolagets planer.

– För att kunna attrahera inflyttning är det viktigt att ha attraktiva lägenheter som folk vill hyra och bo i. Många efterfrågar fräscha och bra lägenheter om man ska bo på en viss ort. Riva det som är gammalt och dåligt och ingen vill bo i och satsa på nyproduktion. Det handlar om att få intresset bekräftat också innan man går in i nya projekt och bygger. Målsättningen är klar och det finns både mark och detaljplaner. Det är en strategi som är proaktiv på många olika sätt. Vi hoppas att den får stöd och acceptans här framöver, säger Lars Rosander.

Rosander ser positivt på att bygga i de här besvärliga tiderna.

– Vi vet att det har blivit dyrare med material, men å andra sidan kan det vara bra att bygga med tanke på att det är brist på byggobjekt för firmorna. Då är det kanske intressant att vara med och konkurrera på ett annat sätt. säger Lars Rosander (C). 

Hultsfreds kommun har för avsikt att ge bostadsbolaget ett aktieägartillskott på 24 miljoner kronor. 

– När man lämnade förskolan i Stålhagen för att flytta in i nya Växthuset fanns det sedan tidigare ett hyresavtal om att Hultsfreds kommun förband sig att ersätta Hultsfreds Bostäder med kostnaderna för återställandet till lägenheter. Det var beräknat till 27 miljoner kronor. Sedan togs beslut om rivning istället och det är den som pågår nu. Man beräknar en kostnad på tre miljoner och då är det 24 miljoner kvar av summan. Det är den som är utgångspunkt för det förslag till aktieägartillskott som ska ges till Hultsfreds Bostäder.

"Bättre att bygga i bästa läge"

Hultsfreds Bostäder har inga planer på att istället renovera de rivningshotade lägenheterna.

– Det har med tillgång och efterfrågan att göra. Det finns behov och efterfrågan av att bygga fullt tillgängliga lägenheter med en mer modern standard på våra orter. Det blir väldigt dyrt att renovera de här lägenheterna, näst intill nybyggnadspriser i vissa sammanhang. Då är det, enligt vår bedömning, bättre att bygga i bästa läge som vi kan få till, bland annat i Virserum vid sjön. Vi tror att det kommer bli väldigt attraktivt, säger Helena Grybäck Svensson. 

– Parallellt med den här strategin kommer vi underhålla och rusta upp så mycket vi bara orkar med. Här har vi plockat ut lägenheterna som kostar mest att åtgärda och få i ett sånt skick att de blir moderna. Vi har vägt in alla aspekter och underhållsplanen ligger i botten, säger Åke Nilsson. 

Bostadsbolagets test med att renovera lägenheter i Virserum och Stålhagen för att se om det ledet till mer inflyttning har inte gett önskad effekt. 

– Det tog lång tid och vi har fortfarande någon nyrenoverad lägenhet som står outhyrd. Vi har testat marknaden för att se om intresset finns och det är svårt. De tomma lägenheterna vi har frågar inte folk efter, säger Helena Grybäck Svensson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt