Annons:

Nu införs bevattningsförbudet – det här kan hända om du bryter mot det

VA- och renhållningshefen Ann-Sofi Boberg, arbetsledaren David Nelson och ÖSK:s ordförande Åke Nilsson. Foto: Simon Henriksson

Nu införs bevattningsförbudet – det här kan hända om du bryter mot det

Från och med den 4 juli är det bevattningsförbud i Hultsfreds kommun. För allmänheten innebär det en hel del förbud kopplat till vatten och gräsmattor och bilar.
– Bryter man mot förbudet kan vi gå ut och strypa vattnet, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i ÖSK, Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Annons:

Redan 1 maj förra året infördes bevattningsförbud i Hultsfreds kommun. I år dröjer det ända tills den 4 juli innan förbudet träder i kraft. 

– Vi hade direktionsmöte i ÖSK i maj och då hade vi vattenfrågorna uppe. Förra året tog vi det rätt tidigt, för det behövdes. Nu har vi haft frågan uppe och sagt att vi skulle ha det under sträng bevakning och vi har fått rapporter kontinuerligt, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i ÖSK. 

Men trots regnmängderna i höstas och den snörika vintern finns ingen annan utväg än att fatta ett nytt beslut om bevattningsförbud. 

– Höstens rikliga regn och den snörika vintern med lugn och fin snösmätlning gjorde stor nytta. Efter det har kurvorna bara brakat rakt ned. 

Inte stora utsikter för regn

Situationen i grundvattennivåerna är mellan 10 och 15 centimeter bättre än vid beslutet ifjol.

– Det är inte under nivåerna från då, men det har gått väldigt fort på slutet och utsikterna för regn i prognoserna är inte stora. Det regn som har kommit har vara lokala åskskurar, men det går dels för fort, så det inte rinner ner i marken och dels så tar växtligheten det som kommer, så det blir ingen påfyllning av grundvatten. Därför behöver vi göra något.

Beslutet gäller från och med onsdag i både Hultsfred och Högsby kommuner.

– Läget är generellt något bättre i Högsby, säger Jimmy Enarsson, arbetsledare i Högsby. 

Kan straffas

Förbudet ger samma restriktioner för allmänheten som förra sommaren. Allmänheten får inte använda vattenslang eller vattenspridare till gräsmattan, man får inte använda slang eller högtryckstvätt till bilen, man får inte tvätta fasader eller altaner och man får inte fylla upp pooler. Däremot är det accepterat att använda en vattenkanna.

Bryter man mot förbudet kan man bli bestraffad. 

– Vi kan gå ut och strypa vatten, så att man inte får samma tryck. Det är juridiskt gångbart. Utan att säga för mycket kan jag säga att vi också diskuterar om det finns möjligheter att se över taxorna på sommaren. Jag har inget svar på det, men det skulle kunna innebära att man kanske höjer taxan för storförbrukare eller differentierar taxorna, så att det blir dyrare. Jag kan inte säga om det går juridiskt, säger Åke Nilsson. 

Han vill inte se ett angiverisamhälle – men säger samtidigt att man vill få in rapporter.

– Vi får se hur det här tar skruv, säger David Nelson, arbetsledare i Hultsfreds kommun.

För personer som i sin yrkesutövning exempelvis arbetar med fasadmålning går det att ansöka om dispens. Även privatpersoner kan söka dispens.

– Det är viktigt att betona att man få dispens för det, säger Anders Svensson (M), vice ordförande i ÖSK.

"Vissa fick dispens"

I flera av Kalmar läns kommuner har bevattningsförbud redan införts. 

– Det här är en försiktighetsåtgärd, men bekymmersamt att det sker så tidigt. Vi hade hoppats att uppmaningen till allmänheten skulle ge mer. 

Vad gäller för idrottsföreningar?

– Vissa fick dispens förra året att ta från sjöar eller vattendrag, men kommunalt vatten får inte användas. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och jag tycker att det är horribelt att vattna med det, säger Åke Nilsson.

Vid vattenverket i Gårdveda, där dagens pressträff hölls, försörjs Målilla, Mörlunda, Järnforsen, Rosenfors och Emmenäs med vatten. Det handlar om cirka 1 000 kubikmeter per dygn.

– Vi letar efter vattentäkter och här har vi tre borrhåll, men förr eller senare slangar väl även de igen. Vi har förvärvat lite ytterligare mark här, där vi borrat ett hål som inte tagits i bruk än.

"Får hålla oss underrättade"

Vad som händer om bevattningsförbudet inte hjälper är oklart, det är också oklart om det kan bli aktuellt med strypning för samtliga vid ett katastrofläge.

– Jag har inget svar på det, vi får hålla oss underrättade och kolla med Svenskt Vatten.

Länsstyrelsen har sedan tidigare uppmanat tillförsiktighet även när det gäller vattendrag.

– Vi är inte ensam kommun om att ha det här problemet. Det här kommer att diskuteras i Länsstyrelsen om situationen förvärras, säger Ann-Sofi Boberg, avdelningschef för VA och Renhållning i Hultsfreds kommun.

Fler enkla, smarta tips för allmänheten finns på ÖSK:s hemsida.

– Där kan man hitta en del små saker som är bra och hjälper till. Annars är det framför allt sunt förnuft som gäller. Ett tips i villor är att bättre ta tillvara på det som rinner från hustaket vid en skur. Det kan användas för att vattna ett bra tag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt