Annons:

Då blir det bevattningsförbud i Hultsfreds kommun:

ÖSK förbereder sig för ett nytt bevattningsförbud som börjar gälla från den 1 maj i Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

Då blir det bevattningsförbud i Hultsfreds kommun: "Fortsatt bekymmersamt"

Från och med 1 maj blir det bevattningsförbud i både Hultsfreds och Högsby kommun. Det har beslutat förbundsdirektionen för Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK).

Annons:

Så sent som 4 juli förra året infördes bevattningsförbud i Hultsfreds kommun. I år har ÖSK:s förbundsdirektion valt att göra precis som man gjorde 2017 med att förbudet träder i kraft redan den 1 maj.

– Tjänstemännen ville egentligen att vi skulle ha kvar bevattningsförbudet över vintern men vi i politiken och direktionen tyckte att det skulle ha bättre verkan om vi kommer igen när det drar ihop sig och nu är det dags. Vi beslutade att införa förbudet från 1 maj, säger Åke Nilsson, som numera bara är ledamot i ÖSK:S förbundsdirektion. 

"Gav inte så mycket som vi hade önskat"

Just nu är det mycket vatten i sjöar och vattendrag och Åke Nilsson menar att vattennivåerna har stigit en del även om volymen varierar mellan de tre vattentäkterna som finns i Hultsfreds kommun. 

– Det är fortsatt bekymmersamt och man kan inte säga att utgångsläget är bra. Om vi tar våra tre vattentäkter i Hultsfreds kommun (Hultsfred, Målilla och Virserum) så har den i Virserum, som låg bäst till och hade skaplig nivå förra året, återhämtat sig sämst och tömts, säger Åke Nilsson och fortsätter:

– I Målilla och Hultsfred har det ökat men inte i den utsträckning som vi hade önskat. Det var ingen som överhuvudtaget reflekterade över att vi inte skulle införa bevattningsförbud. Vintern gav inte så mycket som vi hade önskat. Nu är det vårflod, vilket gör att det rinner ut mycket i bäckar och åar samt att vattentäkten i Målilla fylls i och med att den ligger nära Emån. 

Vad är det värsta som kan hända när du tittar framåt?

– Att vi får lika en varm sommar, då är det riktigt kritiskt. Tittar man på SGU:s kartor så är vi i ett område där det är dåligt, framför allt i små magasin, säger Åke Nilsson. 

"1 april nämndes"

Förbudet ger precis som vanligt restriktioner för allmänheten, som inte får använda vattenslang eller vattenspridare till gräsmattan, slang eller högtryckstvätt till bilen, slang för att tvätta fasader eller altaner och slang för att fylla upp pooler. 

– Det handlar om man ska försöka spara på vattnet i största möjliga utsträckning. Det där med att tvätta sin bil på tomten eller gatan är näst intill förbjudet, det ska utföras vid en speciell tvättanläggning, säger Nilsson. 

Fanns det planer på att införa bevattningsförbudet tidigare?

– 1 april nämndes men man vill få tid på sig att utforma kommunikationen utåt sett. Det hade varit snabba ryck annars. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt