Annons:

Jimmy från Hultsfred redo för svindlande äventyr i Nepal

Jimmy Nyberg ska ge sig ut på ett häftigt äventyr där målet är att bestiga Ama Dahlam, ett berg på nästan 7 000 meter, i Nepal. Foto: Privat

Jimmy från Hultsfred redo för svindlande äventyr i Nepal

Det suger i äventyrsnerven för Jimmy Nyberg, 30, från Hultsfred. Han laddar för fullt för det stora äventyret där han ska bestiga Ama Dahlam, ett berg på nästan 7 000 meter, i Nepal

Annons:

Denna svindlande expedition som Jimmy Nyberg, 30, ska iväg på mellan den 22 oktober och den 22 november är till Nepal och han ska försöka bestiga Ama Dablam, ett berg på 6 815 meter.

– Jag kommer gå med en grupp från Kuwait som har ett projekt att sätta den största flaggan någonsin på toppen och vi kommer ha med oss ett engelskt tv-team som ska dokumentera äventyret. Min guide kommer bli en person som har klättrat uppför Mount Everest och Makalu på snabbast tid i världen (fem dagar), säger Jimmy Nyberg. 

Vill bestiga berg över 8 000 meter

Expeditionen i sig är en tuff klättring med en hel del utsatta ställen för väder.

– Jag var i Norge en vecka i somras för sin första alpin- och glaciärutbildning, vilket gav mig mer kött på benen inför detta berg och framtiden, säger Nyberg. 

Hur ska det bli att göra detta äventyr?

– Jag ser otroligt mycket fram emot denna resa. Efter denna expedition är målet att bestiga ett berg som är över 8 000 meter, det är den magiska gränsen. Det finns redan en liten plan och tanke så därför blir Ama Dablam otroligt viktig, säger han. 

"Lär mig mycket hela tiden"

Han beskriver sig själv som en glad amatör med stora drömmar. 

– För några år sedan satte man upp en del mål som inte riktigt gick att ta på men nu kommer de helt plötsligt närmare och känns genomförbara. Än så länge är så klart ett berg på 8 000 meter och den stora drömmen med Mount Everest en bit bort. 

Har du gjort några liknande expeditioner tidigare?

– Egentligen har jag bara varit i Nepal en gång tidigare och då var det Mount Everest base camp. Den gången blev jag väldigt sjuk och togs ner med helikopter och hamnade på sjukhuset i ett par dagar. Jag ser det som en bra smäll och viktig lärdom. Jag lär mig mycket hela tiden och denna expedition kommer bli ett steg i den riktningen.

"Behov av att vara i en bubbla"

En fråga som han väldigt ofta får är varför han ska göra denna expedition och utsätta kroppen för stor påfrestning.

– Det är inte så komplicerat. Jag tror att vi alla har ett behov av att få vara i en bubbla där man är ganska egoistisk men där inne finns det otroligt mycket känslor, tankar, idéer och drömmar. Allt är inte bra hela tiden men det är en utveckling och ett ställe fullt av möjligheter, säger han och berättar vidare:

– Jag kommer alltid fascineras av människor som gör saker och som folk kanske inte kommer förstå och är en fysisk bedrift utöver det vanliga. Det är så många historier som man får höra om och det blir en grupp som är väldigt tajt och vänskaplig. Alla delar med sig av kunskapen och man kämpar åt samma håll.

Hur förbereder man sig på allra bästa sätt?

– Själva träningsbiten är väl något som alltid har kommit naturligt för mig. Jag hade en dröm om att genomföra en Ironman för några år sedan och har genomfört två hela i Barcelona och Kalmar och en halv i Jönköping. Nu blir det mest gym och jag spenderar en del tid på löpbandet på brandstationen där jag kan slänga på mig ståltuber och kängorna och gå på bandet med 15 procents lutning.

Jobbar extra med rörligheten

Han vill ha en bra känsla i kroppen när han åker och mycket gång blir det de kommande veckorna. 

– Det är bara att gå och gå och göra benen redo för fem veckor. Min rörlighet får jag jobba lite extra med i slutet eftersom jag inte är smidigare än en elefant, säger han och skrattar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt