Annons:

Vartaområdets fördelar lyfts fram – nu börjar jakten på intressenter

Rivningen av byggnaderna på Vartaområdet är klar och senare i år leds saneringen. Nu har jakten på intressenter till området inletts efter att en konsult presenterat ett prospekt. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Vartaområdets fördelar lyfts fram – nu börjar jakten på intressenter

Hultsfreds kommuns jakt på intressenter som vill etablera sig på Vartaområdet har inletts. En anlitad konsult har presenterat ett första prospekt för att eventuella investerare ska kunna göra en välgrundad bedömning.

Annons:

Utvecklingschefen Lars Gjörloff och konsulten Joakim Ljungkvist informerade vid det senaste sammanträdet för kommunstyrelsens arbetsutskott om aktuellt läge vad gäller Vartaområdet. 

Konsulten presenterade ett första prospekt där han har tittat på vad området har för möjligheter och under sammanträdet blev det mycket samtal om hur området ska utvecklas och utformas efter saneringen.

– Han har gjort en utredning med plus och minus när det gäller geografisk placering, infrastruktur och hur långt det är till stora städer. Det är en gedigen utredning, nu ska vi gå vidare och marknadsföra området, säger oppositionsrådet Tomas Söreling. 

Åke Nilsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, fyller i: 

– Och vad det skulle kunna vara för lämpliga satsningar på området, det talas om att det ska vara ett område som öppnar upp för företag med fokus på tillverkning och e-handelsföretag.  Då refererar man gärna till logistikföretagen som vi har runt omkring oss, säger Åke Nilsson och fortsätter:

– Det ska gå ut brett så att man kan locka. Det finns företag i storstäderna som går ut och tittar sig omkring efter områden när man har svårigheter att utvecklas för att man är trångbodda, säger Åke Nilsson.  

"Görs en satsning"

Konsulten har också kollat hur långt en chaufför når på en körsträcka på fyra och en halv timme utan vila. 

– Då kommer man ganska långt, det blir till de stora städerna som bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är jättemycket som är positivt i utredningen, säger Åke Nilsson. 

Socialdemokraterna har tidigare föreslagit att det skulle avsättas en halv miljon kronor till marknadsföring av Vartaområdet, något som stannade vid 200 000 kronor efter votering vid budgetprocessen förra året.

– Det är viktigt att vi trycker på marknadsföringen av området. Det finns redan pengar avsatta och det görs en satsning, säger Åke Nilsson. 

Byggstart under 2020

Rivningen av byggnaderna på Vartaområdet blev klar hösten 2018 och våren 2019 väntas upphandlingen av schaktarbetet för att ta bort de förorenade massorna vara klar. Arbetet beräknas vara igång i början av sommaren och vara klart i slutet av 2019. 

– När området är färdigsanerat och utjämnat och klart så får vi platt mark som vi kan använda som industrimark. Vi har exempel på företag som har sett läget och då är det utifrån ett större perspektiv. Vi hoppas att det kan bli ett bra koncept ihop med Borgkronas satsning på handelsplats Oskar, då kan vi ge varandra draghjälp. Det är oklart när det kan bli byggstart men vi hoppas att det blir under 2020, säger Åke Nilsson. 

Tomas Söreling hoppas och tror att Vartaområdet blir något bra. 

– Man kan helt klart säga att det är väldigt positivt för Hultsfred. Det är ett enormt bra läge.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt