Annons:

SFI-modulerna är borta om ett år:

SFI-modulerna bredvid Hultsfreds lärcenter kommer försvinna under det kommande året. Modulerna är uppsagda. Foto: Ossian Mathiasson

SFI-modulerna är borta om ett år: "Vi har sagt upp dem"

Hultsfreds kommun ska göra sig av med modulerna som används till SFI-undervisningen. Om ett år är tanken att modulerna är borttagna.
– Vi har sagt upp de två modulerna enligt det regelverk som finns i avtalet, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Annons:

I våras lämnade Tomas Gabrielsson in en skrivelse för att han inte ville se en nedrustning av Metropol och betonade vikten av ett fungerande kök. 

Kommunalrådet Lars Rosander svarade att karaktären på Campus-fastigheten kommer ändras när fler utbildningslokaler skapas i byggnaden samtidigt som han lovade att satsningarna ger mer verksamhet, liv och rörelse. 

Modulerna ska försvinna

Hultsfred kommun vill avveckla modulerna som används till SFI-undervisning och under gårdagens pressträff för kommunstyrelsens arbetsutskott lämnade Åke Nilsson (KD) och Tomas Söreling (S) beskedet att modulerna är uppsagda. 

– Den ena modulen försvinner vid årsskiftet och den andra vid halvårsskiftet 2020. Tanken är att de ska vara borta då och räknar med att plocka in SFI-undervisningen under ett och samma tak så småningom, säger Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Modulerna tillkom för att det uppstod akuta behov för några år sedan och det gav kommunen möjlighet att hyra moduler för att råda bot på problemet. När behovet minskar för SFI-verksamheten väljer kommunen att inrymma deras lokaler i Campus-fastigheten. 

– Modulerna är en nödvändig, dyr och kortsiktig lösning och vi får inte betala från och med fjärde kvartalet 2017 då Migrationsverket vägrar att betala för modulkostnaderna. Det handlar om tio miljoner kronor årligen och allt är överklagat, säger Nilsson. 

Behov av fler utbildningslokaler

Svenskt Rockarkiv ska flytta till nya biblioteket till våren och behovet av fler utbildningslokaler är stort. SFI-undervisningen ska få plats i byggnaden och förskollärarprogrammet har startat i Hultsfred, Vimmerby och Västervik.

– Man räknar med att kunna bygga om samtidigt som verksamheten pågår, säger Åke Nilsson och fortsätter:

– Undervisningslokaler av olika slag ska lösas samtidigt som man ska tänka till kring hur användningen kommer vara framöver så det inte omöjliggör för andra aktörer att kan komma in för kortare evenemang.

Kommunen kollar över den totala användningen och någon form av mottagningskök blir det i fortsättningen. Konserthallen blir också kvar. 

– Meningen är att den lokalen ska användas men det blir mer som en konferenslokal. Det ska samtidigt inte omöjliggöra musikevenemang, säger Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt