Annons:

Rönnlunds nya lönelyft – kommunchefen passerar 100 000 i månadslön

Nu passerar Lars-Erik Rönnlund 100 000 kronor i månadslön. Foto: Ossian Mathiasson

Rönnlunds nya lönelyft – kommunchefen passerar 100 000 i månadslön

Höjd lön med 3,1 procent. Nu har Lars-Erik Rönnlund passerat 100 000 kronor i månadslön som kommunchef i Hultsfreds kommun.
– Vi är tacksamma att han jobbar här, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Förra året var Lars-Erik Rönnlund, som tillhör lönetoppen bland länets kommunchefer, 100 kronor från att ha en sexsiffrig månadslön. Det är därför ingen sensation att han nu passerar 100 000 kronor i månaden. Då avser 87 800 kronor tjänsten som kommunchef och 15 300 kronor rollen som vd i Hultsfreds Kommunala Industri AB, HKIAB.

Rönnlund får en löneökning på 3,1 procent och tjänar nu sammanlagt 103 100 kronor. Det ger en årslön på drygt 1,2 miljoner kronor. 

– Det följer snittet av chefslönerna som är satta här i kommunen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Tror du att medborgarna tycker att det är en hög lön?

– Det är en hög lön och det är motiverat av den stora arbetsinsats han gör för kommunen. Både på det sättet han leder tjänstemannaorganisationen som kommunchef och likaså i industribolaget, där vi har ett antal fastigheter och fått betydligt bättre ekonomi av de beslut vi har tagit där han har föreslagit åtgärder. Vi är mycket nöjda med honom.

"Trivs här"

Rosander har tidigare pratat om att det finns en oro för att Rönnlund ska headhuntas och värvas till det privata näringslivet. Några sådana signaler har han dock inte fått nu.

– Vi är evigt tacksamma att han jobbar här och utför sina tjänster hos oss. Han har inte sagt något till mig, så jag har inga konkreta exempel men det händer att han får sådana propåer. Han trivs här vad jag förstår och vill gärna fortsätta utveckla kommunen tillsammans med politiken. Vi har en stabil, trygg och kreativ miljö där samspelet mellan politik och tjänstemän fungerar. Vill man ha en bra organisation krävs det att samspelet fungerar och det gör det i Hultsfreds kommun. 

"Så kommunsverige är uppbyggt"

Vissa anser att lönerna för kommunchefer- och direktörer i Sverige skenar. Lars Rosander, som har den högsta politiska positionen i kommunen, är exempelvis inte i närheten av Rönnlunds lön.

– Det är så det är, att kommunchefer och kommundirektörer tjänar mer än sin politiska motsvarighet. Så är kommunsverige uppbyggt. 

Om det sker något är det du som får svara upp mot kritiken, är det verkligen befogat att det är så då?

– Jag är förtroendevald och det är de förutsättningarna som gäller. Man kan se runt om i landet att kommunchefer inte alltid är långlivade. Det är stora krav och politiken är missnöjda. Men här lever vi i harmoni.

Vad kan vi vänta oss för löneutveckling framöver?

– Vi har de senaste åren legat i paritet med övriga chefer, så vi kan anta att det ligger på de här nivåerna även fortsättningsvis. Det beror på hur lönerna i övrigt utvecklas i samhället. Det följer den utvecklingen. 

Lars-Erik Rönnlund har avböjt att kommentera sin nya lön. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt