Annons:

  • Ovanliga gåvan till frun blev en succé –

    Johan Ekström lämnade betongbranschen och började i företaget som vuxit med både fler kunder och anställda och mer än fördubblat omsättningen. Här under en städning hos Kurt Lagergrens Trävaru AB. Foto: Lotta Madestam

  • Ovanliga gåvan till frun blev en succé –

    Johan Ekström köpte egentligen företaget till sin fru, men sade upp sig tidigare än väntat för att arbeta i egna firman. Foto: Jakob Karlsson

Ovanliga gåvan till frun blev en succé – "Nu vill jag inte växa mer"

Johan Ekström fick en impuls och köpte ett företag till sin fru Anna. På tre år har Hultsfreds Städ och Service AB vuxit med fler kunder och anställda, och omsättningen mer än fördubblats.
– Utmaningen är att hitta de som vill jobba inom städbranschen, säger han.

Annons:

Anna Ekström jobbade lite extra på Ingrids Städ som företaget hette tidigare. När det en dag lades ut till försäljning slog Johan Ekström till och köpte det. Utan någon egentlig betänketid – eller för den delen diskussion med frun.

– Jag köpte företaget till Anna. Hon hade just kommit in i arbetsuppgifterna på kontoret och blev ledsen när det skulle säljas. Jag har alltid varit impulsiv, hittar jag en bra idé kör jag på den, säger han och skrattar.

Sa upp sig

Johan Ekström hade tio års erfarenhet från betongbranschen. Det hade inneburit långa arbetsdagar med följden att makarna inte sågs så mycket.

Hans tanke med köpet var att han skulle säga upp sig på sikt, så de kunde jobba båda i företaget och få mer tid tillsammans.

– Det blev inte riktigt som vi tänkt. Anna fick en stroke för två och ett halvt år sedan, så jag tog hand om städningen samtidigt som jag jobbade på betongfabriken. Det var rätt tungt där ett tag, så jag sa upp mig snabbare än tänkt. Idag mår hon bättre och jobbar med det hon kan på kontoret, som företagets ägare och vd.

Fick med två anställda och kundkrets

I oktober var det tre år sedan Anna Ekström blev ägare av Ingrids städ, som senare fick namnet Hultsfreds Städ och Service AB.

– Första året gick jättebra, då fick vi också möjlighet att köpa innanmätet av ett städföretag i Vimmerby där det följde med två anställda och en bra kundkrets, så det ökade rätt bra.

När Hultsfreds kommun nyligen utsågs till länets bästa näringslivskommun presenterades Hultsfreds Städ och Service AB som ett av 24 företag som utmärkte sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier: ökad omsättning, nyanställt och gått med vinst.

– Företaget har vuxit med både kunder och anställda till att vi är fem idag. Två av dem har plockats in på provanställning under 2023 och utöver det har vi inhoppare på timmar. Nu känner jag att vi är ett bra team. 

– Egentligen hade jag inte tänkt städa så mycket själv, men jag älskar det och i synnerhet hemstädet. Det är så uppskattat, många blir glada bara av att få prata lite och jag älskar när jag får höra äldre personer berätta om sina liv.

Ökat omsättningen

Omsättningen har mer än fördubblats sedan företagets köptes.

– Så det har hänt en del, vilket kunderna har stor roll i. Det är tack vare dem det gått så bra. Förra året gick vi med knappt 200 000 kronor i vinst som investerats i nya städmaskiner, vi har bytt till större lager, köpt ny lövblås och åkgräsklippare för vi har utvecklats till att bli mer ett serviceföretag med även trädgårdsarbete. En gång i veckan sätter jag också upp reklam vid matbutiker och andra företag för att få ytterligare ett ben att stå på, berättar Johan Ekström.

Vad förväntar du dig av 2024?

– Jag är optimist. Men nu vill jag inte öka mer, det kan vara farligt att bli för stora för snabbt, så nu vill jag främst stabilisera det vi har, säger Johan Ekström och fortsätter:

– Även om jag på sikt hoppas kunna etablera företaget på flera olika orter, exempelvis Vetlanda ligger närmast till hands.

Det finns dock en stor utmaning, att hitta de som vill jobba inom städbranschen.

– Det är väldigt svårt att hitta arbetskraft, i synnerhet svenskar som vill jobba. Vi skulle kunna växa om vi bara hittade mer bra och pålitlig personal.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt