Annons:

Största framgången hittills – vann fem priser på festivalen

Matilda Johansson hade många anledningar att fira under Ostfestivalen i Stockholm.

Största framgången hittills – vann fem priser på festivalen

Den lokala osttillverkaren Räven & Osten brukar vinna flera priser på Ostfestivalen i Stockholm. I år gick det bättre än någonsin. Matilda Johanssons ostar kammade hem tre guld och två silver.
– Vad ska man säga? Det är verkligen jättehäftigt, jublar hon.

Annons:

Förra året firade Matilda Johanssons ostverksamhet Räven & Osten utanför Järnforsen tio år. I Ostfestivalen i Stockholm har hon varit med flera gånger – ofta med fina framgångar som följd.

Årets upplaga var inget undantag, tvärtom. Totalt blev det tre guld och två silver. Ostarna som fick den ädlaste valören var Lida Vit, Lida Blå och Rävens Eldost. Silver blev det för Rävens Lilla Röda och Lida Gårdsost.

– Det här är bästa resultatet jag fått i en tävling någonsin. Det är väldigt roligt och svårgreppat. Många är jättebra och mina ostar här stått sig väldigt bra.

En vetenskaplig bedömning

Totalt delas det ut priser i nio olika kategorier och bakom utnämningarna står TasteWorthy – ett vetenskapligt sätt att bedöma smak.

– Jag är inte helt insatt i detaljerna, men i det här fallet har det varit personer som individuellt bedömt ostarna enligt väldigt strikta kriterier. Det ska vara utformat så att resultatet blir väldigt opartiskt.

”Vi går bortom enskilt tyckande och använder avancerad sensorisk vetenskap och statistisk analys. Med TasteWorthy är varje utmärkelse en bekräftelse på en vetenskapligt validerad smakkvalitet”, beskriver man på sin hemsida.

 "En stor bekräftelse"

För Matilda Johansson betyder priserna såklart mycket.

– Det är en stor bekräftelse och det är ett bevis på att produkterna står sig och håller år efter år. Det är lätt att man tappar gnistan eller orken att vara noggrann, men det här visar att produkterna håller. 

Totalt deltar mellan 30-40 tillverkare på festivalen.

– Det är en viktig helg att vara med på för att synas. Är man en ostintresserad person kan man få ut väldigt mycket, men sedan är det inte så att man säljer jättemycket.

När vi pratar med Johansson är hon tillbaka i Lida och osttillverkningen är igång igen.

– Jag kör på som vanligt. Jag kommer försöka göra ännu mer ost.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt