Annons:

Virserumsföretaget expanderar och nyanställer:

Sport- och Fritidsgrossisten i Virserum är inne i en expansiv fas och ser sin chans att ta nästa steg och växa ytterligare. På bilden syns David Axelsson och Anders Johansson. Foto: Ossian Mathiasson

Virserumsföretaget expanderar och nyanställer: "Nått tröskeln och måste ta nästa steg"

Sport- och Fritidsgrossisten i Virserum går väldigt bra. Två nya medarbetare har anställts och företaget är inne i en expansionsfas. 
– Som det ser ut just nu så kommer vi ta samma språng som vi har gjort tidigare år, säger Anders Johansson, ny i rollen som vd på Sport- och fritidsgrossisten.

Annons:

2002 drog Anders Johansson och Frank Axelsson igång företaget Sport- och Fritidsgrossisten i Virserum och företaget har haft en mycket positiv utveckling sedan starten för 19 år sedan.

– Nästa år är det 20-årsjubileum. Det har gått jättefort. Det är helt fantastiskt att det snart har gått 20 år sedan vi startade, säger Anders Johansson. 

De har hållit till i en 3 000 kvadratmeter stor lokal på Kyrkogatan sedan 2007 och köpte Högsby Plasts tidigare lokaler (2 000 kvadratmeter) för ett par år sedan för att ta ytterligare ett steg. 

– Vi har ungefär 2 500 kvadratmeter lager här på Kyrkogatan och ungefär 1 600 kvadratmeter i Högsby Plasts tidigare lokaler. Det är i stort sett fullt överallt, säger Anders Johansson. 

Avtal med över 90 kommuner

Sport- och Fritidsgrossisten är en rikstäckande grossist i gymnastik- och sportbranschen som handlar upp produkter direkt från tillverkare över hela världen, lagerhåller det i Virserum och säljer vidare till framför allt skolor som är deras största kund.

De har i dagsläget tecknat avtal med 93 kommuner runt om i Sverige, en siffra som går att jämföra med 40-talet kommuner i februari 2018. 

– Utvecklingen ser fortfarande bra ut. Vi har ett nyligen påskrivet kontrakt med SKL med tio kommuner i Stockholmsområdet som är igång sedan årsskiftet. Vi jobbar hårt med att knyta till oss ännu fler kommuner. Det är kontrakt som löper på ett visst antal år så man ska inte ta något för givet att det fortsätter så. 

Kan ni öka med ännu fler kommuner?

– Vi har ganska god koll på alla kommuner med avtal samtidigt som vi är medvetna om att det är väldigt många konkurrenter. Vi är aggressiva, vill framåt och öka lite till. Vi har utökat personalstyrkan för att ta fler kommuner i anspråk. Fler kommuner, ökad omsättning och bibehållen vinst är viktigt för oss, säger Anders Johansson. 

Grundaren trappar ner

Frank Axelsson, en av grundarna, kommer trappa ner allt mer då han ska gå i pension. Han fortsätter som styrelseordförande. 

Franks son David Axelsson har skolats in i verksamheten under det senaste året och ansvarar för inköp och ekonomi. 

– Steget är inte så långt då jag har varit nära företaget sedan barnsben, säger David Axelsson. 

– David kom in för ett och ett halvt år sedan men har suttit med i styrelsen under ett antal år. När Frank slutar och går i pension så det blir som ett generationsskifte. Davids ekonomiska kunskaper är tacksamma, säger Johansson. 

Nyanställer två personer

Johansson tycker inte att coronapandemin påverkade företaget så mycket under förra året. 

– Nej, vi gjorde ett bra 2020 och det gick enligt våra planer. Nackdelen är att det var svårt att få tag i sportmaterial från hela världen så det räcker. Leveranstiderna blev betydligt längre. Det är väl vad vi har märkt av pandemin, säger Johansson. 

David Axelsson fyller i:

– Det har blivit ett förändrat beteende hos kunderna, att de köper mer av vissa fritidsprylar som används vid utomhusträning, säger David Axelsson. 

Både Anders och David har positiva tankar när det gäller 2021. 

– Som det ser ut just nu så kommer vi ta samma språng som vi har gjort tidigare år. Det är vår intention. Vi har nått tröskeln och måste ta nästa steg. Vi gasar och anställer två personer till i företaget, säger Anders Johansson. 

Anders Emanuelsson nyanställdes på lagret för en tid sedan och snart börjar en ny säljare på Virserumsföretaget. Då kommer företaget bestå av tio anställda. 

– Den nye säljaren börjar jobba i början av mars. Han ska underlätta jobbet med försäljningsbiten eftersom vi ökar så vi får loss mer tid för alla, säger Anders Johansson. 

Ökad omsättning med tio procent

Företaget har växt stadigt för varje år och David Axelsson berättar att expansionen kommer i rätt tid. 

– Nu har vi nått en nivå där vi känner att vi behöver utöka personalstyrkan med två personer för att fortsätta utveckla företaget och hinna med allt vi ska göra, säger David Axelsson. 

Hur går det för företaget rent ekonomiskt?

– Det ser väldigt bra ut. Vi har ökat omsättningen och vinsten har följt med. Vi har ökat med tio procent under det senaste året. Det är ändå en ganska stor ökning för oss, säger David Axelsson. 

Kommer ni anställa fler personer?

– Vi kommer kunna göra mycket med den personal vi har. Vi står inte i ett skede där vi måste anställa fler personer. Vi vill hellre växa lagom än att det ska gå för fort fram, då blir det bara jobbigt. Det är så vi har gjort i alla år och det har varit ett lyckosamt koncept, säger Johansson. 

Johansson ny i rollen som vd

Med tanke på att Frank Axelsson inte kommer ha någon operativ roll som tidigare så har Anders Johansson klivit in i rollen som vd. 

– För mig blir det ingen förändring. Jag kommer jobba som jag brukar göra. Jag har tagit en ganska stor roll med försäljnings- och marknadsbiten. Jag fortsätter jobba precis som jag har gjort tidigare, säger Johansson.

Hur ser den närmaste femårsplanen ut?

– Vi har sagt att vi vill växa sakta men säkert under de kommande åren och inte preciserat det så mycket mer, säger Axelsson.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt