Annons:

Politiker på varsin sida vill se ökat träanvändande vid nybyggnationer

Åke Bergh (M) vill tillsammans med Tommy Rälg (S) att Hultsfreds kommun väljer trä som byggnadsmaterial vid nybyggnationer. Foto: Ossian Mathiasson

Politiker på varsin sida vill se ökat träanvändande vid nybyggnationer

Ett ökat träanvändande vid kommunala nybyggnationer vill Tommy Rälg (S) och Åke Bergh (M) se.
”Kommunerna är en nyckelaktör i omställningen till en hållbar bygg- och fastighetssektor, inte minst när det gäller bostäder”, skriver Rälg och Bergh i den gemensamt skrivna motionen. 

Annons:

Det händer inte särskilt ofta att Socialdemokraterna och Moderaterna lägger en motion tillsammans.

Nu har det hänt. Fullmäktigeledamöterna Tommy Rälg (S) och Åke Bergh (M) vill se ett ökat träanvändande vid nybyggnationer och att Hultsfreds kommun inför en lokal strategi för träbyggande.

”Som beställare har kommunen stora möjligheter att påverka byggsystem, materialval och genomförande genom att ställa upp kriterier i samband med upphandlingar. Här kan Hultsfreds kommuns kommande exploatering av Herrstorpet visa på ett nytänkande”, skriver Rälg och Bergh. 

"Naturligt i ett ekologiskt kretslopp"

Motionärerna pekar på att trä är materialet som ur miljösynpunkt är det klart bästa.

”Trä har stora miljöfördelar som byggmaterial då det är förnybart. Trä bildas naturligt i ett ekologiskt kretslopp som tar upp koldioxid från luften. Att bygga i trä är att binda koldioxid istället för att det släpps ut i atmosfären. Trä har som byggnadsmaterial många tekniska fördelar: det är starkt i förhållande till sin vikt, lätt att hantera och bearbeta”, skriver duon. 

Det finns dessutom en medveten strategi från regeringen om att bygga mer i trä och motionärerna tycker att Hultsfreds kommun ska gå i bräschen med tanke på att det finns en lång tradition av sågverksindustri och träbyggande i trakten. 

”Sedan sekelskiftet har träbyggnation av flerfamiljshus och broar ökat stadigt. I fler än 200 kommuner byggs nu bärande, moderna träkonstruktioner i flervåningsvis”.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt