Annons:

Politiker från två olika sidor får igenom gemensam motion med fokus på trä

Tommy Rälg (S) får, tillsammans med Åke Bergh (M), igenom en motion om att bygga mer i trä. Foto: Lotta Madestam

Politiker från två olika sidor får igenom gemensam motion med fokus på trä

Både Tommy Rälg (S) och Åke Bergh (M) ville se ett ökat träanvändande vid kommunala byggnationer. De båda skrev en motion tillsammans – som nu kommunstyrelsens arbetsutskott sagt ja till.

Annons:

Det är inte särskilt vanligt att Socialdemokraterna och Moderaterna lägger motioner tillsammans. Det valde dock Tommy Rälg (S) och Åke Bergh (M) att göra för en tid sedan.

Anledningen är att de båda vill se ett ökat träanvändande vid nybyggnationer och att Hultsfreds kommun inför en lokal strategi för träbyggande. 

”Som beställare har kommunen stora möjligheter att påverka byggsystem, materialval och genomförande genom att ställa upp kriterier i samband med upphandlingar. Här kan Hultsfreds kommuns kommande exploatering av Herrstorpet visa på ett nytänkande”, skrev motionärerna. 

Ger bifall

S- och M-politikern pekade på att trä är det material som ur miljösynpunkt är klart bäst.

”Trä har stora miljöfördelar som byggmaterial då det är förnybart. Trä bildas naturligt i ett ekologiskt kretslopp som tar upp koldioxid från luften. Att bygga i trä är att binda koldioxid istället för att det släpps ut i atmosfären. Trä har som byggnadsmaterial många tekniska fördelar: det är starkt i förhållande till sin vikt, lätt att hantera och bearbeta”, skrev duon. 

Nu har motionen behandlats av kommunstyrelsens arbetsutskott, som ger bifall till den. 

– Svaret är att den ska bifallas. Den enda ändringen vi gjorde var att kalla det för en hållbar byggnadsstrategi, där vi vill att trä ska vara det dominerande inslaget. Det var vad motionärerna ville också, säger Tomas Söreling (S). 

Motionen går nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, där den slutligen ska antas.

– Det här är jättepositivt och väldigt kul med en motion från två olika partier.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt