Annons:

Befolkningen fortsätter minska:

Lars Rosander (C) kommenterar Hultsfreds nya befolkningstapp.

Befolkningen fortsätter minska: "Inte oroväckande"

Hultsfreds kommun fortsätter tappa befolkningen. Vid utgången av 2023 var vi 13 883 Hultsfredsbor.
– Det är inte oroväckande, men naturligtvis inte bra, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Totalt tappade Hultsfreds kommun 181 personer i befolkningen under 2023. Invånarantalet påverkas mycket av att endast 106 barn föddes – vilket är den lägsta siffran sedan 2011. 

Hultsfred är dock inte unikt. Barnafödandet minskade i 197 av 290 kommuner och i riket som helhet har det inte fötts så få barn sedan 2003. 

Men värst i Hultsfreds kommun var utflyttningen. 774 personer flyttade från kommunen och bara 649 flyttade hit.

– Vi följer det här löpande, nästan veckovis, och det är en stor skillnad från 2015-2016 när vi ökade mest i hela Sverige. Det går inte direkt att peka på en enskild faktor här. Det föds färre barn och födelseunderskottet ökar, men utflyttningen ökar också i förhållande till inflyttningen. Det gäller utlandsfödda som flyttar vidare, men det är en splittrad bild. Det är flera orsaker som sammanfaller, säger Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande.

Vad kan ni göra åt det här?

– Vi kan jobba vidare med det vi gör och fokusera på att ha bra verksamheter, en bra äldreomsorg, bra förskolor och skolor och bra kultur- och fritidsverksamhet. Man ska känna att det finns bra möjligheter att bo och leva här. 

Jobbfrågan viktig

Rosander lyfter fram jobbfrågan som mycket viktig. 

– Vi har en av de största arbetslösheterna i länet tillsammans med Högsby. Det är faktorer vi känner till. En del i det här är också att många flyttar vidare för studier när man gått klart gymnasiet och nu fyller det också på med färre barn i förskola och skola, men det är inte unikt för vår kommun. 

Hur oroväckande är de här siffrorna?

– Det är inte oroväckande, men det är naturligtvis inte bra. Vi har en service för att klara de knappt 14 000 invånare vi har. Vi har skolor och allting som kan matcha det behovet. Men det är klart att statsbidraget sjunker och att vi ekonomiskt drabbas av att befolkningstalet minskar. Det är färre människor som kan bidra till kommunkassan. 

Finns det några åtgärder att titta på för att locka människor till just Hultsfreds kommun?

– Bra bostäder är en viktig faktor. Omvandlingen vi gör, genom att riva där folk vill inte bo in på, och erbjuda tomter där folk vill bo och leva som en del i det hela. Vi ser en positiv trend i att barnfamiljer söker sig till landsbygden och renoverar hus. Jag tycker också att vi då kan erbjuda bra barnomsorg i kommunen, som möjliggör för unga familjer att flytta hit eller tillbaka hit. Till syvende och sist handlar mycket om möjligheten till arbete och att kunna arbeta på distans. 

Inte aktuellt slå sig samman

Att gå samman med Vimmerby kommun och bilda en större kommun ser Rosander inte som aktuellt. 

– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte det är bra för demokratin och den kommunala beslutanderätten. Det finns inget som visar att man får bättre ekonomi för det. Däremot ska vi samarbeta med andra kommuner i olika frågor. Vi är öppna för allt samarbete, men det är inget nytt aktuellt för närvarande. Att jobba ihop kring järnvägar och vägar är viktigt och vi är överens om att det behövs en upprustning av Stångådalsbanan.

Inte heller hans kommunalrådskollega i Vimmerby, Helen Nilsson, tror att det är en framkomlig väg. 

– Det ligger och pyr hela tiden med större kommunsammanslagningar, men jag tänker att det inte är aktuellt just nu. Däremot måste vi fortsätta att titta på att samverka med andra kommuner. Att kommuner ska kunna ha alla professioner som krävs tror jag blir svårt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt