Annons:

DEBATT: Arbetsgivare i Kalmar län, uppmuntra 60-plussarna att jobba vidare!

Foto: MostPhotos

DEBATT: Arbetsgivare i Kalmar län, uppmuntra 60-plussarna att jobba vidare!

Arbetsgivare, räkna inte ut de som närmar sig pension. Det finns mycket att vinna på att behålla de seniora medarbetarna. Förutom att de är en tillgång för arbetsgivarna, kan ett förlängt och hållbart arbetsliv ge högre pension. I Kalmar län arbetar en fjärdedel av alla 70-åringar. Många kombinerar jobb och pension och blir så kallade jobbonärer.

Annons:

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Vi vill då passa på att uppmana Kalmar läns arbetsgivare att inte utgå ifrån att anställda vill börja ta ut sin pension bara för att de närmar sig en viss ålder.

Enligt en undersökning från Göteborgs universitet är den starkaste drivkraften till fortsatt arbete att jobbet känns meningsfullt. Många hade gärna fortsatt arbeta om rätt förutsättningar funnits. Här ligger en framtida möjlighet för arbetsgivarna i Kalmar län.

Förutom att de seniora medarbetarnas kompetens är en guldgruva för arbetsgivarna, ger något eller några års extra arbete dessutom en rejäl effekt i plånboken. Ett års extra arbete efter 66 år ger för de flesta mellan 1 600 och 2 200 kronor mer i total pension före skatt, varje månad hela livet ut. Hur länge och i vilken omfattning tjänstepension betalas in varierar, men alla arbetsgivare har möjlighet att erbjuda fortsatta inbetalningar till tjänstepension.

*

Vi inser att alla inte kan eller har möjlighet att jobba vidare. Kroppen kan vara utsliten eller så slår dörren till arbetsmarknaden igen för många över 60 år. Men det finns mycket att vinna på att arbetsgivarna har en dialog med äldre medarbetare och inte förutsätter att alla vill sluta jobba vid samma ålder.

En tydlig trend är att allt fler väljer att arbeta helt eller delvis istället för att bli pensionärer på heltid. I Kalmar län arbetar en fjärdedel av alla 70-åringar. De blandar lön med pension och för många är det en bra lösning. Vi är övertygade om att trenden med allt fler jobbonärer kommer att fortsätta. Arbetsgivare får behålla kompetenta och motiverade medarbetare som i sin tur kan planera och stärka sin framtida ekonomi som pensionär.

Arbetsgivare i Kalmar län, den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Det är en bra dag att uppmärksamma vikten av att ha tjänstepension. Prata med dina medarbetare, inled en dialog och ge dem en möjlighet till en bra pensionering.

Staffan Ström, pensionsekonom, Alecta

Marie Litezings, Chef Kund och Affär, AMF

Niklas Hjert, vd, AvtalatShoka Åhrman, sparekonom, SPP och Storebrand

Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör, Afa Försäkring

Tomas Carlsson, pensionsexpert, Collectum

Charlotta Carlberg, vd Folksam Tjänstepension

Katrin Röcklinger, chef affärsområde Liv, Folksam

Christoffer Jönsson, vd Folksam LO Pension

Thomas Billberger, pensionsspecialist, Fora

Tobias Lindhe, vd, Handelsbanken Liv

Camilla Larsson, vd på KPA Pension

Trifa Chireh, pensionsekonom, Länsförsäkringar

Dan Adolphson Björck, pensionsekonom, minPension

Sara Lindberg, vd, Movestic

Cecilia Curtelius Larsson, pensions- och försäkringsexpert, OFR

Anders Nilsson, affärschef, Pensionsvalet

Dan Wallberg, pensionsexpert, PTKMattias Munter, pensionsekonom, Skandia

Christina Lindh, kommunikationsstrateg Statens tjänstepensionsverk

Monica Zettervall, pensionsexpert, Pensionsmyndigheten

Jonas Jonsson, vd, PRICamilla Frankelius, förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt