Annons:

REPLIK: Bra att Centerpartiet äntligen vaknat till liv!

Foto: MostPhotos

REPLIK: Bra att Centerpartiet äntligen vaknat till liv!

I en debattartikel skriver centerpartisten Abetare Gashi om ersättningen till de ukrainska flyktingarna. Initialt blir reaktionen: Bra att Centerpartiet nu äntligen, två år efter den ryska invasionen inleddes, vaknat till liv i frågan!

Annons:

Efter att den moderatledda regeringen aviserat att man skjuter till 100 miljoner kronor till SFI (svenska för invandrare) för de ukrainska flyktingarna, lämnade Kalmaralliansen (M+KD+L) ett initiativ till integration- och arbetsmarknadsnämnden. Initiativet syftade till att erbjuda de ukrainska flyktingarna SFI.

Vänstermajoriteten (S+C+V) ville initialt rösta nej, men kunde efter lång diskussion förlika sig med att undersöka behovet. Sagt och gjort; ukrainarna fick frågan, och nästintill alla svarade att de ville lära sig svenska för att i en förlängning ges möjligheten att komma in på arbetsmarknaden och nå egen försörjning. Trots det valde då C, tillsammans med S och V, att rösta nej.

 *

För oss i Kalmaralliansen var frågan för viktig för att släppa. Ukrainarna hade uttalat att detta var något de verkligen ville. Regeringen hade aviserat att pengar kommer. Så vad väntar vi på? Nästa steg blev att lämna in ett initiativ till kommunstyrelsen i syfte att täcka finansieringen i väntan på nationellt stöd. Även här valde C, tillsammans med S och V, att rösta nej. 

Regeringen har lyssnat på behovet hos de ukrainska flyktingarna och lägger nu fram ett lagförslag som innebär att de kan folkbokföra sig i Sverige. Därmed kan de också få etableringsersättning om 308 kr om dagen, mobilt bank-id, insatser via Arbetsförmedlingen och smidigare tillgång till sjukvård. Abetare Gashi och Centerpartiets förslag innebär en höjning av dagersättningen från 71 kr till 132 kr - inget annat.

 *

Höjningen av dagersättningen kan, som Gashi skriver, verkställas snabbare än förslaget om folkbokföring. Problemet är att det inte efterfrågas av ukrainarna själva. De vill kunna arbeta, studera, lära sig svenska, tjäna egna pengar och skapa en egen försörjning. Det möjliggörs med regeringens politik - inte med Centerpartiets bidragspolitik.

Det är såklart välkommet att även Centerpartiet tillslut tycks prioritera frågan om de ukrainska flyktingarna. Värre är att de inte hade samma höga entusiasm och prioritet när skarpa förslag väl lades på bordet - för snart ett år sedan. Men som ordspråket vittnar om: tomma tunnor skramlar mest.

Olle Olson (M)
Alexander Krasnov (KD)
Linda Leonhardt (M)

Fotnot: Debattinlägget finns här.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt