Annons:

Här är Kalla faktas replik till Sverigedemokraterna

Kalla Faktas reportrar Emil Hellerud och Daniel Andersson. Foto: Pressbild

Här är Kalla faktas replik till Sverigedemokraterna

Kalla fakta har avslöjat hur Sverigedemokraterna sprider desinformation, hat och propaganda med anonyma konton på sociala medier för att manipulera människors åsikter. Nu när det dokumenterats med dold kamera sprider partiföreträdare desinformation om granskningen.
Här går vi igenom vad partiet påstår och vad som har avslöjats.

Annons:

SD:s syfte med anonymiteten är att få existera eftersom öppna konton annars blir bortplockade.
Svar: I den dolda kameran hörs hur kontona ”helst inte” ska vara kopplade till SD eftersom man då ”kan vara friare”. Samtidigt finns gott om öppna konton som drivs av partiet och dess företrädare.

SD har inga anonyma konton som sprider hat.
Svar: Det finns flera exempel på hat, såsom attacker mot andra politiker och invandrare.

SD har ingen trollfabrik då Nationalencyklopedin definierar det som spridande av desinformation.
Svar: Nationalencyklopedin definierar en trollfabrik som ”en grupp som organiserats med det specifika syftet att påverka samhällsdebatten och opinionen i ett land genom det systematiska spridandet av desinformation, fejkade nyheter eller polariserande budskap.”

SD sprider inte desinformation.
Svar: Genom att sprida ensidiga budskap från flera anonyma konton skapas en illusion av att engagemanget för olika frågor är större än det egentligen är. Flera experter har slagit fast att detta är en typ av desinformation.

Kalla fakta ville angripa partiet eftersom reportern sökte jobb hos Charlie Weimers i EU. 
Svar: Att söka flera jobb i partiet var en del av vår strategi för att skapa en trovärdig backstory då det inte fick vara för uppenbart att vi riktade in oss på Kommunikationsavdelningen. Reportern gick vidare i processen hos Charlie Weimers och lokalt, men tackade då nej.

Myndigheten för psykologiskt försvar anmälde Kalla fakta för vilseledande intervjuer.
Svar: Generaldirektören har sagt att anmälan inte har med själva granskningen att göra. Vi tycker att det är tydligt i programmet att myndighetens företrädare hörs i ett kollage av samhällsdebatten, men det tycker inte myndigheten.

Den verkliga spridaren av desinformation är Kalla fakta.
Svar: Sverigedemokraterna har inte kunnat peka på faktafel i granskningen. Större delen av granskningen består av att partiets anställda själva beskriver vad de gör med sina anonyma konton och varför.

Vi uppmanar alla att själva ta del av vad vi har dokumenterat med dold kamera. Del 1 och del 2 av ”Undercover i trollfabriken” finns på TV4 Play.

Emil Hellerud, reporter Kalla fakta

Daniel Andersson, reporter Kalla fakta

Jonas Alsgren, redaktör Kalla fakta

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt