Annons:

DEBATT: Det är något sjukt med svensk (EU)-politik!

Foto: MostPhotos

DEBATT: Det är något sjukt med svensk (EU)-politik!

Söndagen den 9 juni gick svenska folket till valurnorna för att rösta fram vilka svenska politiker som skall representera vårt land i Europaparlamentet de kommande fem åren.

Annons:

Eller rättare sagt, bara lite drygt hälften av de som är rösberättigade tog vara på möjligheten att vara med och påverka. Fyra dagar senare kommer SCB med en ny opinionsmätning på hur det skulle röstas om det varit val till Riksdagen den 13 juni 2024, resultatet är minst sagt helt sjukt! Alla åtta riksdagspartierna fick mandat till EU- parlamentet, ingen kom under spärren på 4 %, trots att ett par av dem låg under den spärren i opinionsmätningarna.

Så kom alltså SCB:s mätning på torsdagen, helt plötsligt är det åter två partier som klart ligger under 4%-spärren. Det är samma partier som låg illa till även i EU-valet, (KD), som fick 5,7 i söndags får nu bara 2,8% och (L), 4,4 mot 3,2. Ett annat parti, (C), har närmat sig den magiska gränsen och får nu endast 4,5% mot 7,3 i söndags. Att det svänger fort i den svenska opinionen är väl det minsta man kan säga!

 *

Även (SD:s) siffror skiljer sig markant från valet och den nya mätningen. 13,2 då och 19,6 nu. Visst är det märkligt att det på bara fyra dagar kan svänga så mycket. Trots att partiet avslöjades med anonyma trollkonton och att det sjöngs rasistisk sång på deras valvaka ökar partiet med 6,4%.

Inte nog med det, i en artikel i nättidningen DVV, Dagens Västervik den 13 juni 2024, avslöjas att minst ett 25-tal folkvalda och ledande SD-politiker i vårt avlånga land följer ett aktivt nazistkonto på Facebook varav en av dem är vice ordförande i försvarsutskottet, Lars Wistedt.

Även ett flertal riksdagsledamöter nämns med namn i DVV:s artikel. Men egentligen är väl detta avslöjande inte så konstigt, vad är det partiet innerst inne står för? Man försöker sprida ut att man blivit ”rumsrena” i den allmänna debatten, men i den innersta kretsen kämpar man för något helt annat. Och genom dolda och hemliga trollkonton, smutskastar man sina politiska motståndare med konspirationsteorier och ”Fake news”.

Visst är det väl något som är sjukt med vår svenska politik, eller finns det bara en massa konstiga väljare?

(Siffrorna från söndagens val är det preliminära valresultatet) 

Jan-Gunnar Johansson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt