Annons:

DEBATT: Dags införa fria läromedel vid högskolor och universitet

Rofl Ekelund är tidigare läromedelsförläggare. Foto: Privat

DEBATT: Dags införa fria läromedel vid högskolor och universitet

Redan vid förra sekelskiftet hade alla barn i folkskolan tillgång till adekvata läroböcker i samtliga berörda ämnen.

Annons:

Under 1950-talet fick eleverna vanligen nya läroböcker varje läsår. Dessa böcker erhöll barnen och ungdomarna som gåva från skolan. Tanken var att barn från mindre bemedlade hem, där antalet böcker i hyllan var få, skulle ges samma möjligheter till förkovran som elever från välbeställda familjer.

Efter en period av sviktande generositet från skolans sida har staten under senare år gripit in med riktade anslag för att garantera god tillgång till läromedel för alla elever i ungdomsskolan.

Nu är hög tid att göra sammaledes vid landets universitet och högskolor. De studerande ska självklart ha tillgång till såväl de analoga som de digitala läromedel som krävs för framgångsrika studier.

Bertil Bratt som grundade förlaget Studentlitteratur var en föregångare. Genom en omfattande utgivning av kurslitteratur till för studenten överkomliga priser bidrog Bertil Bratt till kvalitetshöjning i universitetens och högskolornas undervisning.

Dagens motsvarande bokutgivning dras med stora bekymmer. Kostnaderna för utgivning och distribution har ökat och därmed har priserna skjutit i höjden. Därtill kommer att piratkopiering i olika former undergräver en sund ekonomi för utgivningen.

Upplagorna minskar och därmed även ekonomin för utvecklig av nya produkter. Och detta sker på bekostnad av att ett stort antal studenter saknar adekvat och aktuell kurslitteratur och får hanka sig fram med sammanfattningar eller olagliga piratkopior.

Staten har nu ett gyllene tillfälle att, till en relativt sett låg kostnad, både höja kvaliteten på undervisningen och främja utgivningen av svenskspråkig akademisk litteratur.

Likställ villkoren för studier vid högskolor och universitet med de som gäller i ungdomsskolan genom att kostnadsfritt tillhandahålla kurslitteratur till studenterna. Kostnaden för en sådan reform skulle uppgå till endast någon enstaka procent av den totala kostnaden för akademisk utbildning och utdelningen skulle bli storartad. 

Rolf Ekelund, filosofie magister, tidigare läromedelsförläggare

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt