Annons:

DEBATT: Covid-19, privatsak eller riksangelägenhet?

Debattören anser att staten borde bekosta provtagningen för covid-19. Foto: MostPhotos

DEBATT: Covid-19, privatsak eller riksangelägenhet?

Smittspridningen i Sverige verkar ha avstannat betydligt. Om det beror på den strategi som Sverige valt eller på något annat är det förmodligen ingen som vet. Särskilt förskonade verkar vi vara här i Kalmar län. Men det är för tidigt att blåsa faran över. 

Annons:

Myndigheterna fortsätter att poängtera vikten av att hålla avstånd och att sköta handhygienen genom att tvätta med tvål och vatten samt desinficera med handsprit. De som tillhör riskgrupperna, framförallt gamla i åldern 70+, skall fortfarande undvika större folksamlingar eller att själva handla i affärer. Vilket kanske inte efterföljs så noga av alla i den åldersgruppen.

Om man känner sig sjuk, får feber eller hosta och snuva uppmanas man att beställa ett självtest för att få reda på om man smittats av coronaviruset. En åtgärd som borde ifrågasättas om det verkligen är den enskildes skyldighet att genomföra eftersom det är förenat med en kostnad som varierar mellan 200:- och upp till 600:- beroende på vilken typ av test man väljer.

*  

Regeringen har reserverat många miljarder kronor som skall kunna användas till att göra lättnader för företag som drabbats ekonomiskt på grund av pandemin. Kommuner har låtit elever hämta sin skollunch på olika restauranger för att inte restaurangerna skulle gå i konkurs när restriktionerna begränsade antalet gäster som fick besöka dem.  

Men när det gäller att få kontroll över och att begränsa smittspridningen genom att testa medborgarna om de bär på viruset eller har antikroppar lägger man kostnaden på den enskilde personen. Borde det inte vara en av de största och mest prioriterade riksangelägenheterna att skydda befolkningen från att smittas, och även att testa om de bär på viruset?

Det verkar tyvärr inte vara så, i stället lägger man enorma summor på företag som man inte ens vet om de överlever, trots alla miljarder i bidrag och lån som staten delat ut. Kostnaderna för testerna är förmodligen bara en spottstyver av vad staten och kommunerna lägger ut på att rädda ekonomin för företagen.

När Europas länder nu öppnat upp efter de nedstängningar som man införde för att begränsa smittan har den åter börjat sprida sig. I 36 europeiska länder ökar åter antalet smittade och det är nu även en stor ökning bland ungdomar. Både i Danmark och Norge har antalet fall också ökat och skapat oro.

Tittar man på övriga världen så finns inga tecken på någon minskning, tvärtemot så fortsätter antalet smittade och döda att öka, i hela världen ökar smittan just nu i 71 länder.  Värst är det i Nord- och Sydamerika. Men även i Afrika och Asien ökar antalet Covid-19-patienter för varje dag. I Australien har stora delar åter belagts med strikta restriktioner.

Hur skall Sverige kunna skydda sig från att få hit smittan igen när resor tillåts till de flesta av de länder där smittan börjat öka igen? 

Jan-Gunnar Johansson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt