Annons:

Stjärnadvokaten Thomas Bodström är nöjd med hovrättsdomen. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Bodström efter frikännandet: ”Han har fått upprättelse”

Den Vimmerbypolitiker som i tingsrätten dömdes till ett flerårigt fängelsestraff frias av hovrätten från grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Hans försvarare Thomas Bodström är nöjd med domen.

Annons:

I tingsrätten dömdes mannen, som varit aktiv politiker i Vimmerby kommun, till fem års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Hovrätten delar inte tingsrättens slutsats och friar mannen från båda brotten. Han döms för köp av sexuell tjänst, grov fridskränkning, olaga hot samt narkotikabrott. Påföljden blir 14 månaders fängelse.

– Vi – jag och min klient – tycker naturligtvis att det är bra att han har fått upprättelse till de anklagelser som dels riskerade att felaktigt sätta honom i fängelse för, dels påverkat hela hans familj, både fru och barn. Att behöva leva med något man sannolikt inte gjort är inte bra. Det är viktigt att domstolarna står upp för rättssäkerheten och särskilt i ett ärende som varit mycket i sociala medier och medier och där han har varit dömd på förhand. Även jag har fått höra hur jag kan företräda en sådan person men låt det här prövas i domstol säger jag innan man diskuterar det, säger mannens försvarare Thomas Bodström.

Stjärnadvokaten Bodström menar att det är en ”tragisk historia”.

– Han har gjort fel och han är dömd för det men de allvarliga anklagelserna är han frikänd från.

Hur ser du på att tingsrätten och hovrätten har så olika uppfattning?

– Jag trodde han skulle bli frikänd även i tingsrätten, men det är det här som är poängen med tvåinstanssystem. Man får en andra chans och det är viktigt att den möjligheten finns. Det är väldigt viktigt att brott klaras upp och att vi har stark sympati för brottsoffer, men det är väldigt illa när oskyldiga riskerar att sitta i fängelse för något man inte har gjort.

Reagerar starkt på namnpublicering

En del medier har valt att namnpublicera Vimmerbypoltikern. Det är något som Thomas Bodström reagerat starkt på.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt att media inte har respekt för att skuld ska prövas i domstolar. Vi kan inte ha folkdomstolar i sociala medier eller medier. Det innebär skador som är väldigt svåra att reparera. Alla tar inte del av frikännande domar, utan man bildar sin uppfattning på det som tidigare har publicerats. Om man över huvud taget ska göra det, så anser jag att man ska avvakta tills en lagakraftvunnen dom. Det här handlar inte bara om honom, utan även om hans fru, hans barn som går i skolan och så vidare. Det är väldigt allvarligt. Det hade varit en sak om det vore Stefan Löfven, men nu rör det sig om en lokalpolitiker. Det har inte det allmänintresset anser jag. 

Kommer ni gå vidare med det? 

– Just nu vill han bara komma hem till sin familj förstås, även om han blir kvar ett tag till. Men det får bli en senare fråga i sådana fall.

"Traumatiska månader"

Thomas Bodström säger att det har tagit hårt på hans klient.

– Det har varit väldigt traumatiska månader för honom och han har vissa synpunkter på den dom som ändå finns. Men han är väldigt lättad över att vara frikänd från de allvarliga anklagelserna.

Ser du, för er del, en risk att det prövas i Högsta Domstolen?

– Det skulle förvåna mig mycket eftersom det handlar om bevisfrågor. Det här är bara bevisfrågor och inga rättsfrågor och därför skulle det förvåna mig mycket. Jag tror åklagaren har respekt för domen. Domstolen har gjort sitt jobb och sagt sitt.

Åklagaren Linda Caneus har inte läst domen och har ingen möjlighet att kommentera den på torsdagen. 

– I morgon kan jag kommentera den när jag har läst domen, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt