Annons:

En åklagare verksam i länet är nu målsägande i ett ärende. Foto: MostPhotos

ÅKLAGARE VERKSAM I LÄNET HOTAD OM VÅLD MOT NÄRSTÅENDE

En åklagare verksam i Kalmar län utsattes för hot om våld mot en närstående vid två tillfällen i somras. Nu åtalas en man i 20-årsåldern för brotten.
– Det är ett hot mot rättssäkerheten och demokratin om man inte agerar, säger åklagaren.

Annons:

Åklagaren har varit verksam i yrket sedan mitten av 2000-talet men aldrig tidigare utsatts för hot. Nu är hen målsägande i ett ärende gällande två hot mot tjänsteman som inträffade i somras. 

Vid det första tillfället, i slutet av juni, hotade den misstänkte, som är i 20-årsåldern, att ge sig på en närstående till åklagaren för att få hen att förstå hur den misstänkte mådde.

Några dagar senare kom ett nytt hot via mejl, där den misstänkte bland annat skrev "Tror du att du kan komma undan?" och nya hot riktades mot en närstående till åklagaren.

För första gången ska åklagaren upp i rätten – som brottsoffer.

– Det är ovanligt för mig. Det är första gången som det sker och jag har jobbat i många år, men det har aldrig hänt innan, säger åklagaren till vår tidning.

Är det obehagligt?

– Nej, jag skulle inte säga obehagligt. Det är väldigt speciellt och tråkigt, och jag hade inte räknat med den här typen av hot. Det är väldigt tråkigt.

"Tar onödig energi"

Åklagaren säger att hen är härdad, men att det trots det är väldigt allvarligt.

– Det finns en risk för dem som inte har jobbat så länge, om man utsätts för den här typen av hot, att man söker sig till ett annat yrke. Då pratar jag generellt och inte för mig. Jag har jobbat så länge och är härdad, men det är naturligtvis ett hot mot rättssamhället. Vi lägger ned mycket tid för att ge brottsoffer upprättelse och ställa saker till rätta, och det är inte direkt några vanliga arbetstider. Det här tar onödig energi.

Är du rädd att det här ska påverka dig undermedvetet i din roll framöver?

– Nej, det är jag inte.

Viktig markering

Att åklagare hotas är inte längre något synnerligen ovanligt.

– Tyvärr verkar det ha blivit vanligare och det finns säkert flera orsaker till det. Det finns personer som har en annan syn på rättsväseendet och saknar respekt för detsamma.

Är det här en viktig markering för dig?

– Jag tycker att det är en viktig markering. Så mycket kan jag säga. 

Elva dagar gick det från det första hotet til att den misstänkte blev hörd av polisen. Från det andra hotet tog det fyra dagar.

– Jag hade önskat en snabbare markering från polisens sida. Dels är det ett hot mot rättsvårdande myndigheter och rättssäkerheten, dels är det ett hot mot demokratin om man inte markerar. Men det är också väldigt farligt om polisen inte agerar omedelbart och väntar i över en vecka. Det är en dålig signal, säger åklagaren och tillägger samtidigt:

– Jag är medveten om att många brottsoffer får vänta längre än så och man jobbar så fort man kan.

Känner du dig trygg med att det blir en fällande dom?

– Det känner jag mig trygg med.

Den misstänkte vidgår händelseförloppet men förnekar brott, enligt stämningsansökan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt