Annons:

Försvararen inte nöjd med att knarkkungen ska utvisas:

Christoffer Järneström, som företräder knarkkungen i Vimmerby, är inte nöjd med domen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Försvararen inte nöjd med att knarkkungen ska utvisas: "För sträng bedömning"

"Vimmerbys knarkkung" döms till ytterligare 30 månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Han ska dessutom utvisas från Sverige efter avtjänat straff.
– Jag tycker att man gjort en för sträng bedömning gällande utvisningsdelen i domen, säger försvarsadvokaten Christoffer Järneström.

Annons:

Under torsdagen föll domen mot mannen, som närmar sig 30-årsåldern, i Kalmar tingsrätt. Mannen blev i väntan på att fängelsedomen skule verkställas efter en dom tidigare i våras misstänkt för nya brott. 

På mannens tidigare arbetsplats, ett boende för äldre i Vimmerby, hittade annan personal från kommunen knark i mannens skåp. Misstankarna den här gången rörde grovt narkotikabrott och hela 1,5 kilo cannabis och nästan 1,6 kilo amfetamin. På gatan är värdet närmare en halv miljon kronor, enligt prisuppgifter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. 

För det dömdes mannen, som själv uttryckt att han velat ta över narkotikaförsäljningen i Vimmerby, till fängelse i två år och sex månader på torsdagen. 

Själva påföljden har hans försvarare, Christoffer Järneström, inga större synpunkter kring.

– Straffet är inte mycket att säga om. Det är säkert rimligt och väl avvägt, säger han.

"För sträng bedömning"

Däremot är han inte nöjd med att tingsrätten även tog beslut om att utvisa mannen. Rätten anser att brottslighetens straffvärde är så högt att det föreligger förutsättningar för utvisning. Detta trots att mannen bott i Sverige under lång tid och talar utmärkt svenska. 

– Jag anser att det är en allt för sträng bedömning i utvisningsfrågan. Det kom ju en ändring 1 augusti förra året, som utökade möjligheten att utvisa dömda för brott. Men det här är allt för strängt, säger Christoffer Järneström. 

Är det hans anknytning till Sverige du tänker på då?

– Ja, han har varit i Sverige länge och etablerat sig här. Hade den här domen kommit innan ändringen hade han aldrig blivit utvisad. För att man ska kunna utvisas nu krävs kvalficierade skäl när man varit så länge i Sverige som han har varit och jag tycker inte det är rätt. 

Han dömdes nyligen till fängelse, men då avslogs åklagarens yrkande om utvisning. Kan inte det ha spelat in?

– Det är säkert något som domstolen beaktat och det är inte helt fel, men jag tycker att man gjort en för sträng bedömning helt enkelt. 

Åklagaren nöjd

Det är garanterat att man kommer överklaga delen om utvisning i domen till hovrätten, säger Christoffer Järneström. 

– Det är tidigt att säga något om det nu, men sannolikt kommer vi bara överklaga den delen av domen som rör utvisningen. Det är ganska oprövad mark och jag tycker att det är en för sträng bedömning. Så det vill vi att hovrätten prövar, eftersom det inte finns så många rättsfall ännu. 

Just nu avtjänar mannen sitt tidigare fängelsestraff på två år. Dessutom ska han sitta ytterligare 30 månader innan han utvisas och förbjuds att återvända hit under en tioårsperiod.

– Jag vill inte kommentera hans mående, men kan bara säga att vi är missnöjda med den delen som rör utvisning i domen. 

Åklagaren Magnus Ling är däremot nöjd med domen.

– Det var nog helt i enlighet med mitt yrkande. Jag har inte hunnit läsa hela domen, men själva domslutet är jag väldigt nöjd. 

Magnus Ling har dock redan räknat med att målet ska gå till hovrätten. 

– Han motsätter sig utvisningen, så jag har räknat med en fortsättning. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt