Annons:

VÅLDTOG BARN, MISSHANDLADE OCH HOTADE – NU DÖMS TRE POJKAR

Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos/arkiv

VÅLDTOG BARN, MISSHANDLADE OCH HOTADE – NU DÖMS TRE POJKAR

Tre unga pojkar från Västerviks kommun döms för ett stort antal brott begångna under 2023 och januari 2024, varav flera är grova. Det handlar om allt från våldtäkt mot barn och misshandel till stölder, olaga hot och övergrepp i rättssak. På fredagen kom domen, som är en skrämmande läsning.

Annons:

En tragisk räcka med händelser, där flera grova brott flätas samman, har nystats upp i Västervik. På fredagen kom Kalmar tingsrätts dom, och det är en skrämmande läsning om en kavalkad av obehagligheter där tre unga pojkar fälls på totalt ett drygt 20-tal åtalspunkter. Utöver de utdömda påföljderna ungdomstjänst och ungdomsövervakning, ska de tre pojkarna också betala stora skadestånd.

Här är de tre personerna som har stått åtalade, vad de fälls för och vilken påföljden blir:

POJKE A: Är i 15-årsåldern och bosatt i Västerviks kommun. Han fälls för brott mot trafikförordningen, egenmäktigt förfarande, misshandel, olovlig körning, tre fall av ringa narkotikabrott, ringa stöld, skadegörelse, två fall av stöld samt övergrepp i rättssak.

Han döms till ungdomstjänst 80 timmar och ska även betala skadestånd på totalt 76 487 kronor till sex olika målsägare, där även pojkens vårdnadshavare har ett solidariskt betalningsansvar för en stor del av den summan.

POJKE B: Är i 15-årsåldern och bosatt i Västerviks kommun. Han fälls för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott, misshandel och olaga hot.

Påföljden bestämdes till ungdomsövervakning. Totalt ska pojken även betala skadestånd på 256 800 kronor till tre olika målsägare, varav 225 000 kronor till våldtäktsoffret. Pojkens vårdnadshavare har ett solidariskt betalningsansvar på totalt 10 500 kronor.

POJKE C: Pojke under 18 år och bosatt i Västerviks kommun. Han fälls för Misshandel, medhjälp till rån, två fall av förolämpning och två fall av övergrepp i rättssak.

Påföljden bestämdes till 90 timmars ungdomstjänst och han ska även betala 64 000 i skadestånd till sex olika målsägare. Av dessa 64 000 kronorna är pojkens vårdnadshavare solidariskt betalningsansvarig för 61 000.

Våldtäkt på ung flicka 

Att beskriva alla brotten är en omöjlighet, men det är tre mycket allvarliga händelser som sticker ut i domen.

En av dessa är en våldtäkt på en flicka i nedre tonåren som pojke B gjorde sig skyldig till. Våldtäkten utfördes på en restaurangtoalett på en ort i mellersta länet den 12 september i fjol. Enligt domen tvingade pojken med våld flickan till oralt samlag. Han filmade också händelsen och har sedan även spridit/överlåtit filmen.

Pojke B har även hotat att skjuta en annan person och sedan misshandla honom till döds.

Misshandeln på Grönsakstorget

Men pojke B är också målsägande. Den 18 augusti i fjol misshandlades han av pojke A och pojke C på Grönsakstorget. Där var främst pojke A drivande med slag i ansiktet och sparkar mot pojke B:s huvud då han låg på marken. Vid misshandeln, som filmades, orsakades pojke B smärta, svullnad över näsan, näsblödning, emaljskador och partiell avlossning i käkbenet av framtänderna.

Pojke C döms dock också för misshandel i det fallet samt för att vid ett senare tillfälle ha hotat pojke B med våld om han lämnade uppgifter om misshandeln.

Sparkar mot huvudet

Den omfattande stämningsansökan avsåg också rån och misshandel på en ödetomt intill Stadsparken den 18 september.

Då var det pojke B och pojke C som tillsammans med tre andra minderåriga personer attackerade en annan pojke. Han blev knuffad, slagen, nedslängd, fasthållen och släpad på marken. Enligt åklagaren fick han därefter motta flera kraftiga sparkar mot huvudet och kroppen.

Åklagaren menar att man också stulit dyra klädesplagg och ett skärp från pojken, men åtalet om rån ogillades av tingsrätten som ansåg att endast misshandel som utförts av pojke B kunde bevisas. Trots det fälls pojke C för medhjälp till rån. Vem som har utfört rånet har man dock inte kunnat utröna.

75-sidig dom

Detta är alltså de tre grövsta brotten som avhandlas, men den 75 sidor långa domen är i övrigt en uppräkning av mer eller mindre svårbegripliga saker utförda av tre unga pojkar. Man har sprayat hotfulla meddelanden på fordon, brukat narkotika, förolämpat, hotat och skrämt unga pojkar och flickor, stulit cyklar och elsparkcyklar, stulit från butiker, kört motorcykel utan körkort med mera.

Pojkarna har förnekat brott i de flesta av åtalspunkterna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt