Annons:

En ung man döms till tre månader i fängelse, bland annat efter den allvarliga skadegörelsen i Högsby. Foto: Migrationsverket

Orsakade skador för 110 000 – får stanna i landet

En man i 20-årsåldern döms för flera fall av skadegörelse mot Migrationsverkets lokaler på olika platser i länet. Straffet blir fängelse i tre månader och åklagarens yrkande om utvisning avslås.

Annons:

Mannen döms för fyra fall av skadegörelse. Tre av dem har riktats mot Migrationsverkets lokaler i länet; ett av dem i Högsby och två i Gamleby.

Händelserna i Gamleby, där mannen bott, inträffade den 9 respektive den 17 augusti i år. Vid båda tillfällena slog mannen sönder glasrutor. Värdet för skadorna uppgick till cirka 10 000 kronor.

Kastade sten mot anställd

I Högsby hade Migrationsverket stängt och mannen blev förbannad för att de inte öppnade för honom. Han kastade en sten som landade en dryg meter från en av de anställda. Offret är övertygad om att mannen siktar på henne och blev rädd av händelsen.

Totalt gick nio glasrutor sönder på grund av mannens agerande. Personal flydde upp till våning fyra och händelsen pågick i nästan två timmar. Händelseförloppet avslutades med att 7-8 män omringade mannen och höll fast honom tills Polisen kom till platsen.

På parkeringen utanför slog han även sönder en ruta på ett fordon som tillhörde Securitas.

Fälls på samtliga punkter

I förhör har mannen berättat att han väntat på besked om sin asylansökan sedan 2015 och att han var totalt utmattad. Därför tog han till alkohol och han minns inte så mycket av händelsen. Han har även framfört en ursäkt till den drabbade kvinnan.

Tingsrätten fäller mannen på samtliga punkter, vilket innebär fyra fall av skadegörelse och ett försök till misshandel för stenen som riktades mot kvinnan. Brotten motsvarar fyra månader i fängelse, men eftersom mannen är under 21 år nöjer sig tingsrätten med tre.

Yrkandet om utvisning avslås

Tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för utvisning på grund av mannens låga ålder, att han tidigare är ostraffad och brotten i sig.

Mannen ska betala cirka 100 000 kronor i skadestånd till Migrationsverket och 14 000 till ett försäkringsbolag. Den drabbade kvinnans yrkande av skadestånd på 10 000 avslås av tingsrätten. Samma avslag får kravet på 10 000 från Västerviks Bostad.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt