Annons:

Polisen satsar på trafiksäkerheten – ny metod införs

Polisen ska införa en ny metod för att minska antalet rattfyllerier. Foto: Polisen

Polisen satsar på trafiksäkerheten – ny metod införs

En ny metod för att stärka trafiksäkerheten kommer att införas i Kalmar län. Det handlar om SMADIT, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken,

Annons:

Metoden har använts tidigare, men ny har de inblandade myndigheterna undertecknat en överenskommelse för att vässa arbetet. Inblandade i arbetet är Polisen, länsstyrelserna, kommunerna, Kriminalvården och Kustbevakningen.

"Myndigheterna hoppas därmed kunna återaktualisera metoden och på sikt förbättra arbetet med att erbjuda personer hjälp och vård efter en rattfylla", skriver Polisen på sin hemsida. 

Huvudnumret i metoden är att underlätta för rattfyllerister att få hjälp genom socialtjänsten och därmed minska antalet återfall och förebygga fortsatt missbruk, beroende och kriminalitet. 

– Rattonyktra är överrepresenterade när det gäller olyckor och detta är ett bra sätt att hjälpa människor med missbruk och förhindra att de ger sig ut och kör rattfulla igen. Genom samverkan mellan olika samhällsaktörer blir metoden ännu mer effektiv och vi får bland annat möjlighet till bättre uppföljningar när vi kan dela statistik, säger Patrik Oldin, chef för polisområde Kalmar Kronoberg. 

Fakta

Så kan du hjälpa till i arbetet: 

  • Vägra åka med en onykter förare.
  • Hindra andra från att köra påverkade.
  • Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör eller väntas köra berusad. Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt