Annons:

JUST NU: DÖMS TILL FÄNGELSE FÖR INBROTTET PÅ HOME OF BRANDS

Den 4 september utsattes klädbutiken Home of Brands i Vimmerby för ett inbrott. Nu döms två män till fängelse för grov stöld. Foto: Jakob Karlsson

JUST NU: DÖMS TILL FÄNGELSE FÖR INBROTTET PÅ HOME OF BRANDS

De två män som har stått åtalade misstänkta för inbrott på klädbutiken Home of Brands i Vimmerby fälldes i dag av Kalmar tingsrätt. Nu väntar fängelse för männen, som båda är i 30-årsåldern.

Annons:

Inbrottet inträffade den 4 september. På kameraövervakningsbilder från butiken Home of Brands sågs hur två gärningsmän fick med sig en stor mängd kläder ut ur butiken. Värdet på det stulna övergick 200 000 kronor.

Tack vare spårsändare som butiken placerat i kläderna som stals kunde männen spåras till Söderköping där de lämnade flyktbilen och stöldgodset. Då två misstänkta greps sedan dagen efter i Norrköping

Döms till fängelse 

Rättegång hölls nyligen mot de båda männen och på tisdagen kom domen. Den ene mannen döms till ett år och åtta månaders fängelse. Utöver den grova stölden mot Home of brands fälls han också för ett flertal andra brott utförda vid andra tillfällen – stöld, häleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Den andre mannen döms även han för grov stöld samt för häleri, grovt häleri och brott mot knivlagen. Hans straff blir fängelse i ett år och tre månader.

Straffvärde över minimum 

De båda männen ska även solidariskt ersätta Home of Brands med 9 300 kronor, vilket motsvarar företagets kostnad för självrisken.

I sin dom skriver tingsrätten i Kalmar att det vid en samlad bedömning är styrkt att de båda männen tillsammans och i samförstånd uppsåtligen gjort sig skyldiga till den åtalade gärningen, och att straffvärdet ligger något över straffminimum för grov stöld.

Utöver att åklagaren enligt rätten lyckats koppla männen till bilen som förövarna färdades i, fäste rätten vikt vid stödbevisning som exempelvis dna, att den ene mannens lägenhetsnycklar hittades i bilen, att båda männens mobiltelefoner har varit avstängda vid tidpunkten, svävande förklaringar unde rättegången, ett vittne som helt ändrat version mellan polisförhör och rättegång, samt en förklaring om att man ska ha lånat ut den aktuella bilen till en person som man inte vet vem det är.

"Mycket glädjande nyheter" 

Simon Fransson, ägare till Home of Brands, blir både glad och lättat när vi ger honom beskedet om dagens dom.

– Mycket glädjande nyheter. Det är jätteskönt att vi har fått rätt, att det har gått rätt till i rättegången och att rättvisa skipats. Positivt också att få tag i personer som kanske livnärt sig på brottslighet en längre tid, och påvisa att det inte går hem för dem i längden, säger han.

– Vi har gjort många åtgärder i butiken för att kunna komma till rätta med stölder, och det känns skönt att det i allra högsta grad har bidragit till att polisen har kunnat lösa detta brott, säger Simon Fransson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt